Hagyományos és új keletű farsangi ételek, amiket lehet, még sosem készítettél

Ezeket a hagyományos, télűző farsangi ételeket készítsd el, ha idáig nem tetted volna. Plusz hoztam egy univerzális finomságot, ami sósan és édesen is tálalható.

A farsangot nem tartjuk úgy, mint a húsvétot, nem készülünk rá napokig. Egy-két alkalommal jelmezt öltünk magunkra, vagy gyermekeinknek varrunk egy szettet a suliba, és ennyi. A továbbiakban nem foglalkozunk vele, pedig nagyszerű fogások fűződnek hozzá. Egy ilyen hosszú időszakra nem lehet, nem is szoktak pontos napi menüt írni. Van azonban pár étel, amit mindenképpen érdemes elkészíteni. Mindjárt itt a farsang farka, ha idáig nem főztetek az alkalomra, akkor most felelevenítek egy-két kihagyhatatlan receptet, amit általában mindenki kedvel. Utána aztán mutatok egy olyat, ami nem kötődik a farsanghoz, mégis jól illik hozzá és új színt hozhat a kínálatba.

Yorkshire puding háromféle ízzel - kattints ide a receptért!

Savanyú becsinált leves

Mindenki másféle húsból, de legtöbben sertésből készítik a becsinált levest. Ízlés szerint ecettel savanyítják, és egy tojássárgával, kis liszttel krémesítik a levét, gyakran még tésztát, csipetkét, vagy galuskát is főznek bele.

Boros tekercsek pecsenyelében párolva

Szép sertéscombból vágott szeleteket vékonyra klopfolnak, ebbe töltik a párolt leveszöldségekből, gombából, tojásból és zsemléből gyúrt tölteléket. Az így készített tekercseket megpirítják, majd fehérborban puhulásig párolják. Az itt látható göngyölt husik pecsenyeszaftját úgy tettem tökéletesen krémessé, hogy egy nagy fej vöröshagymát negyedeltem a töltött husik közé, amit aztán a végén a szafthoz turmixoltam, próbáljátok ki!

Boros pecsenye sok-sok krémes szafttal - a receptért kattints ide!

Fánk

Gyermekkori nagy konyhánkban a nagymamám csodálatos szalagos- és csörögefánkokat sütött, finomabbat nem ettem azóta sem. Az én jóval kisebb konyhámban, sajnos csak egy gyengébb teljesítményű légelszívó van. Ha fánkot sütnék, azt egy hétig szagolná a család. Ezért inkább a sütőben sült változattal próbálom kielégíteni a csapatot, tavaly írtam is erről egy cikket, itt olvashatjátok. Nem olyan pille könnyű, sokkal sűrűbb a tésztája, de az íze magáért beszél. A másik fánkpótlónk, az éclair, ami égetett tésztából készül, vaníliás főzött krémmel töltjük és csokimázzal tesszük tökéletessé. Ez egy kicsit túlmutat a farsangon, de ki mondja meg, hogy mi a kötelező, és mit nem lehet. Jöjjön, ami jólesik!

Ezeket olvastad már?

+1 ötlet: yorkshire puding

És most kiakasztok mindenkit: nekem a yorkshire puding olyan farsangi étel! Igaz, ami igaz, ha választani kéne a sós és édes fogások közül, akkor az utóbbiakra szavaznék. A yorkshire puding úgy néz ki, mint egy édes fánk, közben szülőhazájában eredetileg sós változatban, a vasárnapi sült mellé, köretként tálalják. A sok-sok értékes szaftot ezzel tunkolják ki a hús mellől.

Yorkshire puding három verzióban - kattints a receptért ide!

Tudtad?

A yorkshire puding beceneve: yorky. Igazából nem is puding, hanem egy sűrű, palacsintaszerű tésztából sütött sós felfújt, melyet húsok mellé köretnek szósszal, és zöldségekkel tálalnak. Édesen csokiöntettel és lekvárral is megállja a helyét.

Mivel ez egy tipikus brit étel, Jamie segítségét kértem az elkészítésben, aki egy csomó jó trükköt mutatott. Na, jó, nem élőben, csak a FoodTube csatornáján megjelent videója által, amit itt találtok. Az elkészült bucikból kiválasztotta a legszebbet tört belőle egy darabkát, és belekente a meleg reszelt tormával kevert “tejfölt”, amire egy füstölt lazacszelet tett, majd aprított kaprot szórt az egész tetejére. Mi ehelyett maradjunk a farsangibb, lekváros, porcukros változatnál, a receptet itt találjátok. Ne lépjük át a farsang farkát egy jó kis sütés-főzés nélkül. Jó bulizást!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek