Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leteszteltük Jamie Oliver, Gordon Ramsay és Anthony Bourdain rántottáját - ez a legjobb szerintünk

Összeszedtük nektek kedvenc szakácsaink rántottakészítési módozatait, azért mégis csak érdekes, ők hogy csinálják. Nem bántuk meg. És Te hogyan csinálod? Írd meg!

Haladjunk a legcukibbtól a legvagányabbig, mármint ami a szakácsokat illeti. Jöjjön Jamie Oliver, aki a legfiatalabb, legszerethetőbb, és nálunk talán Ő a valódi kedvenc. 2014-es videóját 6,7 millióan nézték már meg. Aztán Gordon Ramsay, aki nem fél megmondani a véleményét, akár keményen is, így jóval megosztóbb személyiség, de eszméletlenül tud főzni. 2011-es videójára már majdnem 20,8 millióan kattintottak. Végül Anthony Bourdain, akit kevésbé ismerhettek, de menjetek be a könyvesboltokba és keressétek meg A konyhafőnök vallomásai című alapművét, ami egy nagyon ő.szinte könyv a szakmáról. A Francia bisztrókonyha című könyvéből pedig tényleg meg lehet tanulni azt, hogyan vedd komolyan a főzést. Pár hónapja felkerült videóját több mint 750 ezren látták.

Jamie Oliver – süsd egyszerűen és jól

Itt most rögtön három elkészítési módot láthattok Jamietől, kattintsatok ide, ha magyar felirattal néznétek: tojásrántottát süt angol, francia és amerikai módra. Mi csak az elsővel foglalkozunk, mert ez az alap nála is. A tojást, ahogy Antony, ő is az egyik legnagyszerűbb alapanyagnak és fehérjeforrásnak tartja. A lángot pedig közepes fokozatra teszi.

Gordonnal megegyezően kis szószos edényben, spatulával készíti a rántottát, de a tojást – amiből csak a házit szereti, a boltit utálja – külön kis kübliben veri fel, nem a vajjal együtt teszi az edénybe, és nem folyamatosan keveri, hanem 5 másodpercenként. Pillanatok alatt kész a rántottája, amihez Ő nem tesz mást, mert ahogy mondja: ha jó egy tojás, ahhoz nem kell semmi. A tojást pirítóson tálalja vajazás nélkül, mert a tojás már eleve vajjal készült. „Lágy, szaftos, gyönyörű” – ahogy Jamie illeti az angol tojáscsodát. Azért próbáld ki a francia gőz fölötti és az amerikai változatot is. Ez utóbbi hasonlít leginkább a magyar tojásrántottához, csak mi nem vajon, hanem zsíron vagy olajon készítjük.

Gordon Ramsey – a krémes és illatos rántotta

A legmelósabb tojás következik, a tálalás viszont magáért beszél. Ahogy Jamie, Gordon is szószos edényben készíti a tojást. Nem veri fel villával, a vajjal rögtön az elején az edénybe kerül mind. A sütést viszont nem folyamatosan a tűz felett végzi. Mielőtt túlhevülne és odakapna a tojás, lehúzza onnan.

Spatulával folyamatosan keveri, mint egy rizottót, aztán visszakerül a tojás a tűzre egy rövid időre és újból le. Ez az oda-vissza tétel és folyamatos keverés azért van, hogy habos és könnyű maradjon a rántotta. A krémességét egy kanál crème fraîche-sel – ha nem kaptok ilyet, akkor ezt jó zsíros habtejszín és tejföl egyenlő arányú keverékével helyettesíthetitek – állítja be. A végén nagyszemű sóval, frissen őrölt borssal, és ami nekünk nagyon tetszik, aprított snidlinggel keveri. Csodálatos barnakenyéren sült gombával és koktélparadicsommal tálalja. A tojás bio és nem túl sárga, de ugye milyen gyönyörű?!

Anthony Bourdain – szereti és utálja a rántottát

Ezt a rántottát, sajnos nem Anthony készíti el saját maga, csak az utasításai alapján sütik le, a teljes cikket itt olvashatjátok. Szívesebben néztük volna tőle, de hát az ő videója a legfrissebb és innen jött az ötlet, hogy ez a cikk elkészüljön, így most beérjük ezzel. A sokat próbált szakács szerint – aki ismeri, tudja, hogy a főzésnél még enni szeret jobban – a tojás úgy jó, ahogy van, tehát rántotta szempontjából a régi iskolát képviseli, nem rontja el tejjel, tejszínnel vagy vízzel. Nem gondolja, hogy bármi többet adhatnak hozzá, szóljon a tojásról a rántotta.

Meleg, de nem túl forró serpenyőbe önti az előzőleg villával, pár laza mozdulattal felvert tojásokat. Így nem lesz homogén a tojás, sütés után is láthatjuk a fehérebb és sárgább részeket benne. Friss tojás használ és frissen veri fel, nem hagyja várakozni az edényben sokáig. Az előmelegített serpenyőbe, már habzó vajra önti a tojást, amihez csak sót és borsot kevert. Hagyja, hogy egy kicsit süljön, aztán nyolcasokat rajzol bele, hogy ne legyen darabos, inkább habos, könnyű. A séf, szakácskönyvek szerzője és televíziós személyiség imádja ezt az ételt, és egyben utálja is, mert az idők során kötelezően jót kellett készítenie.

Nosalty-vélemények

ITT A MI SORRENDÜNK – fontos adalék, hogy mindegyik tényleg nagyon finom volt!

  1. GORDON:
    akármennyire is a feljavítás nélküli dolgokat kedveljük alapjáraton, Gordon rántottája vitte a prímet. Eszméletlen krémessége és a beleaprított metélőhagyma elvette az eszünket.
  2. JAMIE:
    második lett Jamie rántottája, ami azt jelenti, hogy a kis szószos edényben való kavargatás jobbat tesz a tojásnak, mint a nagyobb, serpenyős sütés. Mostantól kisadagban a sima rántottát mi is így fogjuk csinálni.
  3. ANTHONY:
    Anthony lett a harmadik, de egyébként be kell vallanunk, az összes nagyon finom volt, és ízlett nekünk, pedig máskor nem vajjal, hanem olívaolajjal szoktuk készíteni a rántottát. Ehhez azt is hozzá kell tennünk, hogy a mi rántottánkba mindig kerül valami más, például: hagyma, paradicsom, paprika vagy sajt és sonka.

Ti hogyan csináljátok? Várjuk kíváncsian a válaszokat!

...ezek is érdekelhetnek!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Linnax
Linnax Sat, 2017-04-01 19:30

Nekem duplafalú "szószos edényem" van, vizet kell bele tölteni és nyugodtan lehet krémeket és egyebeket főzni benne.
Az én (és barátnőm) rántottája: szalonnát darabolni, olvasztani, hagymát (lehet karika) bele, aki szereti, zöldpaprikát is, és kolbászkarikákkal dúsítva egy tartalmas rántotta lesz. A szimpla rántottánál én sem szoktam teljesen elkeverni a tojást, nálam is maradnak benne fehér darabok.

anastasia
anastasia Fri, 2017-03-31 19:42

A "kis szószos edényt" Magyarországon nyeles lábasnak hívják, hiába van a nevében sauce és pan.