Ezzel a 9 dologgal hagyj fel, ha tényleg fogyni szeretnél!

„Valódi", maradandó testsúlycsökkentést csak kemény munkával lehet elérni. Ennek egyik első feladataként szabaduljunk meg az alábbi 9 szokástól!

A sikeres testsúlycsökkentésnek számos eleme van - oda kell figyelni a kalóriabevitelre, a tápanyagok minőségére, mennyiségére és arányaira, nagy valószínűséggel át kell alakítani a napirendünket, az étkezési ritmusunkat stb. Van azonban néhány olyan szokás, amivel mindenképpen érdemes felhagynunk. Vessünk egy pillantást ezekre!

1. Felejtsük el a gyors sikert ígérő diétákat!

Ahogy korábbi cikkemben már bemutattam, van néhány jellemző, ami alapján könnyen felismerhetjük a hosszútávú eredményekhez nem vezető diétákat. Akármekkora túlsúllyal is küzdünk, meg kell érteni, hogy az egyik diétából a másikba ugrálás, a diétás könyvek felvásárlása nem fog tartós fogyáshoz vezetni.

A sikeres testsúlycsökkentő mindig figyelembe veszi a jelenlegi egészségi állapotunkat, az életmódunkat, a lehetőségeinket, nyilván hazabeszélek, de érdemes ehhez szakemberhez fordulni. Minimális anyagi és erőbefektetéssel kaphatunk személyre szabott tanácsokat. De azt se feledjük, hogy a munkát nekünk kell elvégeznünk.

Olvastad már?

A felejtős diéták felismerésének 7 alapszabálya

2. Hagyjunk fel az irreális célokkal!

Az ideális testsúlycsökkenés üteme fél-1 kg mínusz hetente. De kilogrammok csökkenése sem minden, ha sikerül bevezetnünk a rendszeres mozgást az életünkbe, változni fog a testösszetételünk (az izomszövet-arány javára), változni fognak testünk méretei (pl. has-, derék-, comb-, karkörfogat stb.), ezeket is érdemes rendszeresen mérni.

Testsúlycsökkenésünkhöz kisebb, fokozatos célokat tűzzünk ki - először például mínusz 5 kilót, aztán a következő mínusz 5 kilót stb.

3. Nem igaz, hogy nincs rá időnk

Gondoljuk át a napirendünket, mi mindenre szánunk időt az egészségünk rendbetétele helyett. Hajítsuk félre a kifogásokat!

Ez is fejben dől el, keressünk az életmódunkba beilleszthető mozgásformát! Egészségünket helyezzük a prioritási lista dobogós helyére, ha ép testben szeretnénk leélni az életünk hátralévő részét.

4. Kérjünk segítséget!

Ne szégyelljük magunkat, ne bújjunk el! Ha az elmúlt 5-10 évben nem sikerült egyedül megszabadulnunk a felesleges kilóktól, akkor nem valószínű, hogy a következő 5 évben sikerülni fog. Forduljunk szakemberhez, álljunk össze barátainkkal, keressünk segítő csoportokat!

Olvastad már?

Ezért írj étrendi naplót!

5. Legyünk reálisak az étkezésünkkel kapcsolatban!

Gyakran alulbecsüljük a napi energiabevitelünket. Vezessünk étrendi naplót, ismerjük meg, hogy hány kalóriára van szükségünk egy nap - majd próbáljuk meg összevetni a kettőt!

Olvastad már?

Az örök kérdés - hány kalóriára van szükségem?

6. Felejtsük el az „egészséges" ételeket!

A testsúlycsökkenésnek nem alapjai az „egészséges" élelmiszerek. Bármilyen termékre is húzza rá ezt a jelzőt a gyártó, ne dőljünk be neki. Csak azért, mert a csomagoláson a „fittness", az „egészséges", a „cukormentes", a „light" jelzők szerepelnek, ezek nem garantálják az alacsony energiatartalmat. Ezek az élelmiszerek is beilleszthetők az étrendbe, de csodát ne várjunk tőlük. Nélkülük is menni fog.

7. Ne becsüljük túl a fizikai aktivitásunkat!

A séta, a lépcsőzés, a bringával munkába járás segít izmaink aktívan tartásában, de a testsúlycsökkentéshez önmagukban valószínűleg nem elegendőek. A megfelelő fogyáshoz elengedhetetlen az energiamérleg figyelembevétele - a megfelelő intenzitású, gyakoriságú, típusú edzéssel az energiafelhasználásunkat növelnünk kell.

Olvastad már?

Lehet fogyni mozgás nélkül?

8. Ne pótold vissza a ledolgozott kalóriákat!

A nagyobb fizikai aktivitáshoz magasabb napi energiamennyiség járhat - ez azonban nem jelenti azt, hogy bármennyit, bármit ehetünk, tekintettel arra, hogy a fő cél, hogy a felhasznált energia mennyisége meghaladja a bevitt kalóriák mennyiségét. Ha egy lendülettel visszapótoljuk, amit az edzésen elhasználtunk - nem nagyon fogunk előrébb jutni.

9. Ne várd a csodát munka nélkül!

Az évek, évtizedek alatt ránk rakódott kilók egyik fő jellemzője, hogy nagyon ragaszkodnak hozzánk. Ne várjunk azonnali csodát, ha nem dolgozunk meg érte rendesen. Azt azonban a magam nevében és a tapasztalataim alapján garantálhatom, hogy a kitartó, rendszeres, megfelelő munka tartós eredményeket garantál.

(via about health)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.