Ezt próbáld ki! Cukkinikenyér

Kenyérből újat mutatni nem túl egyszerű, mi azért most megpróbálkozunk vele. Reggelire, uzsonnára tökéletes lesz - kevés vajjal, frissen az igazi, de pár napig is eláll. 

Cukkinikenyér

A vegáknak állandó kihívást jelent, hogy napról napra meg kell tervezniük a menüjüket, és persze otthon sem ártana gyors kreativitással reagálni a vacsora- és uzsonnaidőkre, fejből előrántani pár receptet. Igen, rengeteg saláta, pástétom, tészta lehetősége kínálkozik, most viszont egy olyan kenyérreceptet ajánlunk, amit biztos, hogy mindenki imádni fog.

Mivel még nyárutón járunk, a cukkini zöld színe beteríti a piacokat, arról nem is beszélve, hogy akár kétszáz forint alatt is kapható kilónként – szóval nagyon olcsó és igazán finom lesz ebben a receptben. Valami újdonságra vágytunk a szerkesztőségben, kenyérféleségre, de nem a hagyományos kiflire, nem is töltött péksütikre. A neten találtam rá egy vegetáriánus blogon erre a receptre és nagyon megörültem, mert igazán merész ötletnek tűnt egy nedves, több cukkinit, mint lisztet tartalmazó kenyeret sütni, de azt hiszem, bevált és más ízekben is ki fogjuk próbálni.

A cukkinikenyér receptjét itt mentheted el >>

Fehér liszt helyett természetesen teljes kiőrlésű is használható, ehhez kifejezetten passzol, nem lesz tőle fullasztóan tömény a tészta. Nem kell megijedni, mert a száraz és folyékony hozzávalók vegyítése után sem lesz szilárd halmazállapotú a sütnivalónk, ez teljesen rendjén van, a formában aztán szépen összeáll majd sütéskor. A cukkinit aprítsuk minél kisebbre, ha nagy darabokban hagyjuk, az zavaró lehet a fogyasztáskor.

Még több cukkinis recept >>

Önmagában, sajtkrémmel, vajjal, egyes merészkedők szerint lekvárral is isteni, tulajdonképpen nem hagyományos kenyér, tehát semmiképp sem füstölt kolbász vagy felvágott mellé ajánlanám, de tízóraira és a délutáni csoki helyett viszont mindenképp.

160 fokon egy órát szépen, csendben süldögéljen, valószínűleg a teteje ki fog repedni, de semmi pánik, így még szebben, rusztikusabban néz majd ki. Azért folyamatosan figyeljük a sütőben, és kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, különben szétesik az egész.

A VegaSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.