Ezért szedj óvatosan fájdalomcsillapítót a hátfájásodra

Jól gondold meg, hogy a szűnni nem akaró hátfájásra milyen fájdalomcsillapítót veszel be, mert akár még ronthatsz is a helyzeten.

Hátfájás esetén nagyon sokan nyúlnak a vény nélkül felírható fájdalomcsillapítók után, de még azokat a gyógyszereket is gyakran bevesszük, amelyek vénykötelesek, és valami más bajunkra írta fel az orvos. Egy friss kutatás szerint azonban lehet, hogy többet ártunk ezzel, mint használunk, a szteroidmentes gyulladásgátlóknak ugyanis kellemetlen mellékhatásaik lehetnek ebben az esetben.

Ibuprofén, aszpirin, naproxen

Az ausztrál George Globális Egészségügyi Intézet kutatása szerint az úgynevezett nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint amilyen az ibuprofén, az aszpirin vagy a naproxen is, nem felelősséggel szedve komoly mellékhatásokat okozhatnak: két és félszer megnövelik az esélyét az emésztési problémák kialakulásának, komolyabb esetekben pedig fekélyek és belső vérzés is kialakulhat tőlük.

Getty


Persze ezek a fájdalomcsillapítók sem ördögtől valók, és komoly fájdalom esetében érdemes elgondolkozni a használatukon, a tapasztalat szerint azonban a hátfájásra egyáltalán nem jók, és nagyon rövid ideig fejtik csak ki a hatásukat. Ugyan minimálisan csökkenthetik a fájdalmat, de nem akkora mértékben, hogy megérje rendszeresen szedni őket.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy az eredmények is igazolják, mekkora szükség van hatásos hátfájás-csillapításra - Ausztráliában például a lakosság 80 százaléka számolt be arról, hogy élete során valamikor kínozta komolyabb hátfájás.

Nem hatnak hátfájásra, cserébe csomó mellékhatásuk van

A kutatás során egyébként 35 randomizált, placebo-kontrollált kutatást néztek át, amelyben összesen 6 ezer ember vett részt. Az alanyok átlagosan 7 napon keresztül próbálták meg a hátfájásukat nemszteroid gyulladásgátlókkal kezelni, de nem éreztek szignifikáns változást. A kutatásból az is kiderült, hogy a mellékhatások viszont elég gyakoriak.

A gyógyszerek egyébként elméletileg alkalmazhatók gyulladásos eredetű enyhe, vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban, izom- és éreredetű fájdalmakban. Hatásosak fejfájások egyes típusaiban, fogfájásnál, szülés utáni fájdalmakban, és idült operáció utáni fájdalmak csillapításánál. Ezenkívül mérséklik a lázat, és csökkentik a gyulladást kiváltó anyagok képződését.

Hosszú távon azonban egyik problémára sem érdemes ilyet szedni, mert megnő a mellékhatások megjelenésének esélye. A gyomornyálkahártya helyi károsodásának csökkenése érdekében a gyógyszert étkezés után bő folyadékkal kell bevenni

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Szerző: S.Nagy Niki

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek