Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kutatók szerint ez az 5 SPORT FOGYASZT A LEGJOBBAN

Végre itt egy tudományos kutatás arról, hogy mit sportoljanak azok, akik nehezen fogynak –akár még a genetikájuk miatt is.

Lustaság, vagy tényleg számítanak a gének is?

Milliószor hallani kifogásként azoktól, akik nehezen fogynak le, hogy csak rosszak a génjeik, dupla hátrányból indulnak. Bár a túlsúly elsősorban életmód kérdése, tényleg vannak olyanok, akik a genetikai örökségük miatt hajlamosabbak a hízásra. Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy számukra mi lehet a leghatásosabb sport a fogyáshoz. Erre a kutatásra pedig, noha kínai felnőtteken készült, a magyaroknak is nagy szüksége van: mi vagyunk ugyanis az OECD 2017-es jelentésébe alapján a legkövérebbek egész Európában.

Ezt is nézd meg:

Crohn-betegség – te hallottál már róla?

A PLOS Genetics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány megállapított öt mozgásformát, ami nagyon hatásos lehet azok számára, akik nehezen adják le a túlsúlyukat.

Ezek a következők: 

  • rendszeres kocogás / nem túl megterhelő tempóban történő futás
  • hegymászás
  • tempós gyaloglás (és power walking)
  • néhány táncfajta
  • hosszú jógaórák

Érdekes, hogy az olyan megterhelő mozgásformák, mint a súlyzós edzések vagy a crossfit, nem kerültek bele a legjobbak közé.

A kutatáshoz a szakértők összesen 18424 han kínai felnőttet kérdeztek és vizsgáltak ki 30 és 70 éves kor között. Feljegyezték, hogy mit szoktak mozogni, majd ezt összevetették a genetikai örökségükkel. Összesen öt különböző túlsúlyosságot mérő módszert vizsgáltak, köztük a sokat vitatott testtömegindexet is, de megnézték például a testzsírszázalékot és a csípő derékhoz viszonyított méretét is. A korábbi kutatások csak a testtömegindexet figyelték meg, ami szakemberek szerint már nem túl pontos mérőszám, hiszen nem veszi figyelembe a testkompozíciót és az izomtömeget sem.

A hatékonysági lista aljára ezek kerültek:

biciklizés, úszás, nyújtás, koreografált táncos videójátékok

Ha a kutatásokat nemcsak a han kínaiakra, hanem a többi rasszra is alkalmazni tudjuk, akkor érdemes lehet ezeket az eredményeket a túlsúly globális problémájának visszaszorítására is felhasználni.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!