Kiderült: ilyen hatással van a külön alvás a párkapcsolatokra

Attól még, hogy nem tud az egyik fél aludni a másiktól, nem rossz a kapcsolat, sőt, akár jobb is lehet, ha ebben az esetben külön ágyba költöznek - állítja egy elmélet.

Nem kell válni, néha elég egy külön ágy a házasság békéjéhez. Egy dolog a szerelem, és egy ettől teljesen különböző jelenség, ha az egyikünk horkol, párnát lop, takarót ránt le, arcba könyököl, vagy egyenesen letaszít minket az ágyról. Valószínűleg nem azért teszi, mert nem szeret minket, hanem egyszerűen így alszik.

via GIPHY

Éjszakai válás

Létezik egy olyan szokás, ami erre megoldást kínál, még neve is van, úgy hívják: éjszakai válás. Egy amerikai kutatás szerint a párok 12 százaléka megegyezés alapján dönt úgy, hogy külön alszik, és ez semmit sem ront a házasságukon, sőt. Azokban az esetekben, mikor a házastársunktól nem tudunk jól aludni, sokkal többet javít a kapcsolatunkon az, ha külön ágyba költözünk - mondja a szakértő Jennifer Adams, aki egész könyvet írt arról, milyen hatással van a külön ágy egy párkapcsolatra.

Régen mindenki együtt aludt

Az együttalvás egy olyan szociális norma, amely nem áll igazán szilárd alapokon. Az Atlas Obscura cikke részletesen leírja a családi ágy történetét, amely a középkori szokásokhoz vezet vissza. A 15. században az egész család együtt aludt, egy ágyban vagy a földön, nem volt lehetőség sem arra, hogy külön ágyakba feküdjenek a családtagok, kizárólag a nagyon magas társadalmi osztályok számára. Egészen a 19. század közepéig így volt ez, mikor előbb higiéniai okokból költöztek külön ágyba a családtagok, majd a nők függetlenségi törekvései miatt. A külön ágy ekkor azt jelentette a nő számára, hogy nem kell állandóan a férje rendelkezésére állnia. Ez a szemléletmód később régimódi, rideg jelzőket kapott, így ma ismét furcsának számít az a pár, aki külön alszik.

A nyugodt alvás mindenekfelett

Az aktuális egészségügyi szemlélet szerint mindenkinek kell minimum 7 óra nyugodt alvás. A rossz éjszaka hosszú távon káros az egészségre is, feszültek leszünk tőle még akkor is, ha a másik miatt felületesen tudunk csak aludni, vagy éppen gyakran felébredünk. Ha pedig ez a másik alvási szokásai miatt nem teljesülhet, az napközben konfliktusokhoz vezethet. Van, akik azért alszanak külön, mert különböző körülményeket kedvelnek (hideg/meleg, világos/sötét), esetleg más időbeosztásban alszanak. Ilyen esetekben megváltás lehet a külön ágy.

via GIPHY

A szakértő szerint a megoldás, ha nyitottan és megértően igyekszünk megbeszélni egymással a dolgot. Fontos, hogy jelezzük, nem eltávolodni szeretnénk a másiktól, csak olyan körülményeket találni, amelyek között jobban tudunk aludni éjszaka.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via, via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek