8 tanács a minőségi alváshoz – ha szeretnél végre kipihenten ébredni

Egész éjszaka forgolódsz, ezért reggel borzalmasan ébredsz? Most az IKEA lakberendezője add pár tippet, hogy jól aludj.

Az álmatlanság és a rossz alvási szokások, az elalvási rutin hiánya egyre jelentősebb egészségügyi problémát jelentenek. A felnőtt lakosság 80 százalékának éjszakai alvásmennyisége nem éri el az ajánlott 7-8 órát, a fiatalok 30 százaléka pedig rendszeres alvásproblémákkal küzd, derül ki a University Herald által publikált felmérésből. Az IKEA célja, hogy a megfelelő alvás érdekében olyan lakberendezési megoldásokat biztosítson, amelyek között bárki megtalálja az igényeihez leginkább illőt. A minőségi alváshoz Fromann-Finta Valéria, az IKEA lakberendezője ad tanácsokat.

A jó alvás három ismérve: a megfelelő minőség, a megfelelő mennyiség és a folyamatosság. „Az alvás teljeskörű élménye a legfontosabb. A megfelelő alvókörnyezet megteremtése, így az ágyon, matracon és tágabb értelemben a hálószoba berendezésén kívül a helyesen megválasztott hőmérséklet, a levegő minősége, a falak színe és a zajok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy biztosítsák vagy éppen befolyásolják az éjszakai pihenést. Alvásunkat emellett befolyásolja az időjárásnak megfelelően kiválasztott paplan és párna, így nyáron érdemesebb vékonyabb és könnyebben szellőző, míg télen vastagabb, a hőt magában tartó anyagokat választanunk” – kezdi Fromann-Finta Valéria.

Friss reggelek, energikus nappalok

Alvási pózok közül az alvásszakértők a háton- vagy az egyenes testtartással oldalfekvést javasolják, mert ezek egyrészt gerinckímélő pozíciók, másrészt a szabad légutakat is biztosítják. Az IKEA 2018 tavaszán végzett online kutatása szerint azonban a magyarok csupán 13 százaléka alszik a hátán.

Igény és stílus kéz a kézben járnak

Pihentetőbb az alvás egy olyan környezetben, ahol mindenki jól érzi magát, pár trükkel pedig nem csak stílusos lehet a hálószoba, de a jobb alvást is garantál. A színek már alapvetően meghatározzák a szoba hangulatát, élénk árnyalatok helyett a falon érdemes mély vagy pasztell tónusokat választani a nyugtató közeg megteremtésére.

8 tipp, hogy minden optimális legyen

Fromann-Finta Valéria 8 tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy hogyan teremthetőek meg a pihentető alvás feltételei:

1. Rakj rendet!

A legtöbben jobban érezzük magunkat egy rendezett szobában.

via GIPHY

2. Alakítsd ki a saját kis békés szigetedet!

Mindnyájan jobban alszunk egy olyan szobában, ahol valóban jól és kényelemben érezzük magunkat. Segít az ellazulásban, ha kellemes, pihentető atmoszféra, saját tárgyaink és zöld növények vesznek bennünket körül hálónkban.

via GIPHY

3. Csökkentsd a zajt!

Minél jobban tartsd távol a zavaró zajforrásokat a lakáson belül és azon kívül is.

via GIPHY

4. Csökkentsd a fényszennyezést!

Éjszaka próbáld a minimálisra csökkenteni a készülékek kijelzőiből érkező színes fény mennyiségét, mert ezek azt üzenik az agyad számára, hogy ébren kell maradni.

via GIPHY

5. Sötétíts!

Minél sötétebb van, annál jobb. Az emberek többsége ugyanis jobban szeret sötétben aludni. Ezért a megfelelő pihenés érdekében tegyél meg mindent, hogy a hálószobában is elég sötét legyen.

via GIPHY

6. Legyen hűvös

A legtöbb ember jobban alszik a hűvösebb helyiségben. Figyelj oda, hogy a fűtés ne legyen túl melegre állítva. Lefekvés előtt egy alapos szellőztetés is javasolt.

via GIPHY

7. Legyen elalvási rutinod

Megkönnyíti a lefekvést, ha megszokottá válik, hogy előtte időt szánunk a lenyugvásra. Ágyba bújás előtt egy órával olyan megnyugtató dolgok történjenek, mint a fürdés, halk zene hallgatása, olvasás vagy a gyermekekkel közös rajzolás, meseolvasás.

via GIPHY

8. Kapcsolj ki!

Arról se feledkezz meg, hogy éjszakára kikapcsold a telefonodon a bejövő értesítéseket.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?