Filderkraut, a csúcsos káposzta, aminek saját fesztiválja van

Te is imádod a káposztát? -Akkor lehet el kellene látogatnod a németek káposztafesztiváljára, ahol rengeteg káposztás étel és még több csúcsos zöldség vár!

Azt is mondhatnánk: csúcs az a fesztivál, amit egy érdekes káposztának, a filderkreutnak rendeznek Németországban. A németek káposztaimádata megkérdőjelezhetetlen.

A csúcsos káposzta ünnepe

A káposztát rengetegféleképpen felhasználhatjuk: nyersen, sütve, főzve, savanyítva, salátába, csalamádéba, rétesbe, bárhogy. Németországban is nagy hagyománya van a káposztafogyasztásnak, főként a savanyú káposztának, azonban a németek nemcsak az étkezőasztalnál hódolnak a káposzta iránti szenvedélyüknek, hanem egy fesztivált is létrehoztak, ahol a sokoldalú zöldséget ünneplik. Pontosabban annak egy változatát.

A Stuttgarttól délre fekvő Leinfelden-Echterdingen lakosai számára a káposzta minden formája tiszteletreméltó, regionális finomság. A lakosok évente megünnepelik kedvenc zöldségüket, a hegyes filderkraut káposztát, ami a Filder-fennsík után kapta a nevét, ahol terem.

A filderkraut, azaz a csúcsos káposzta enyhén édes ízére egy stuttgarti településen, Denkendorfban élő szerzetesek figyeltek fel, amit már 500 évvel ezelőtt is termesztettek. A csúcsos káposzta azóta sem merült feledésbe, sőt: a németek külön fesztivált szerveznek minden év október 3. hétvégéjén, hogy tisztelegjenek az ég felé törő növény előtt. Csodálatukat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Filderkraut Festen tiszteletét teszi a káposzta király és királyné is:

Káposztás ételek minden mennyiségben

A fesztiválon minden a filderkrauft körül forog, a díszítések is a káposzta formáját utánozzák, különböző, káposztával kapcsolatos vetélkedőket szerveznek, és persze, az ételek is mind a káposzta sokszínűségét hirdetik.

A káposztás pizza, a káposztás sütemények, a torták és töltött káposzta is megtalálható a fesztiválon , de a legnépszerűbb a Filderkraut mit Schupfnudeln, ami egy erjesztett káposztával és szalonnával készült tésztaétel. Ha kedvet kaptál a fesztiválhoz, akkor októberben látogass el Denkendorfba, és kóstold végig a menüsort!

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!