Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a lány 38 kilót fogyott, és nem hízta vissza

Lefogyni sem egyszerű, de az ideális súlyt megtartani még nehezebb. Vess véget a jojóeffektusnak, és ismerd meg Arielle trükkjeit!

Amikor Arielle azt mondta magának, hogy másnaptól belekezd a diétájába, hirtelen egyszerre vágyott az összes kedvenc ételére. Ha te is éreztél már így, és reménytelennek tartod a tartós fogyást, akkor fogadd meg Arielle tanácsait.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arielle (@ariellesays) által megosztott bejegyzés,

1. Keresd a sorstársakat!

A közösségimédia-csoport, amihez Arielle csatlakozott sokat segített, hogy a neház időkben is kitartson. Egy ilyen csoportban a tagok megosztják egymással a sikereiket, a küzdelmeiket, tanácsokat kérhetnek, recepteket cserélhetnek. Azok a csoportok, ahol hasonló érdeklődésű emberek vannak, sokat segíthetnek a fogyásban. Keress te is egy olyan közösséget, ahol a többiek célja egyezik a tieddel, és meg tudjátok egymással beszélni a tapasztalataitokat, tartani tudjátok egymásban a lelket.

2. Hagyd el a félkész- és készételeket!

Arielle szerint fontos, hogy ne csak az ételek kalóriatartalmát nézd, hanem azt is, hogy azok mennyire egészségesek. A lány étrendjében a sovány húsok, a gyümölcsök és a zöldségek előtérbe kerültek, miközben az előre csomagolt ételeket háttérbe szorította, majd később teljesen el is hagyta őket.

3. Egyél rendesen!

Másodéves főiskolásként Arielle 18 kg-ot fogyott, amit akkor nagy sikernek könyvelt el. Sok bókot kapott, magabiztosnak érezte magát, miközben csak napi 400 kalóriát evett, minden nap 1 órát töltött az ellipszis tréneren, és fogyitablettákat szedett. Minden reggel mérlegre állt, és ideges lett, ha nem fogyott semmit – az egész élete a fogyás körül forgott. A környezete örült a fogyásának, de senki sem tudta, hogy valójában egészségtelenül étkezik, és egyáltalán nem boldog. Mivel akkoriban csak a súlycsökkentésre összpontosított, és nem az egészséges étkezésre, mindent visszaszedett, amit leadott, sőt, még hízott is. Arielle most már tudja, hogy nemcsak a mérlegre, hanem az egészséges ételekre is oda kell figyelnie.

4. Kövesd az új életed!

Arielle az étkezését, a folyadékfogyasztását és az edzéseit is mobilapplikációkkal követte. Fontos, hogy ennek során mindig őszinte legyél, és mindent beleírj, mert csak így láthatod, valójában mennyit is eszel, és hol kell változtatnod. A folyadékfogyasztásra is léteznek már alkalmazások, ami a feltöltött információk alapján kiszámolja, mennyi vízre van szükséged naponta. Az appba beírhatod mennyit teljesítettél már aznap, és figyelmeztet, ha még nem érted el a célt. Ha a mozgásra gondolsz, nem kell azonnal több órás edzőtermi kínokat vizualizálnod: kezdetnek egy lépésszámláló app is tökéletes, ami segít nyomon követned azt, hogy aznap mennyit mozogtál.

5. Ne hagyd ki a reggelit!

Élete nagy részében Arielle soha nem evett rendes reggelit, maximum ivott egy diétás üdítőt és evett egy banánt. Azt hitte, hogy minél kevesebbet eszik, annál többet fogy, de tapasztalatai alapján a bőséges reggeli segítette hozzá a súlyvesztéshez. Az omlett és a gyümölcsök sokáig kitartottak a nap folyamán, és segítettek neki, hogy ellenálljon az egészségtelen ételeknek.

6. Sétálj!

Arielle tisztában volt azzal, hogy az étrend megváltoztatása, valamint az intenzív edzés együtt hirtelen túl sok lenne. Ezért eleinte csak sétált, a munkába is gyalog ment, és mindig volt nála váltócipő. Az első alkalom egy örökkévalóságnak tűnt számára, de minél többször tette meg ezeket a távokat, annál jobban ment, és közben rájött arra is, hogy élvezi ezeket a nyugalmas órákat. A sok séta segített neki abban is, hogy később elkezdjen futni.

7. Ne add fel, amikor lent vagy!

Nem egészen 2 hónappal az után, hogy belevágott a diétába, hisztérikus sírásban tört ki a metrón. Egy férfi átadta neki a helyét, amire Arielle azt gondolta, hogy a férfi biztos látta a sok csomagot nála, vagy csak udvarias akart lenni. Mosolyogva megköszönte a helyet, mire a férfi megszólalt: Egy kismamának le kell ülnie.

Arielle megtapasztalta milyen az, amikor a túlsúly még az olyan hétköznapi dolgokban is hátráltathat, mint például, hogy elférsz-e a színházi székben, be tudod-e kapcsolni a repülőgép biztonsági övét. Ezek a helyzetek emlékeztették arra a lányt, hogy egészségtelenül él. De ahelyett, hogy egy bödön jégkrémbe temetkezve zokogott volna, vett egy mély levegőt, és tovább ment az úton. Hatalmas erőfeszítést igényelt, azonban mindez erősebbé tette.

8. Főzz!

Arielle felhagyott az ételrendeléssel, és helyette megtanult egészséges ételeket főzni. Ez óriási változás volt a számára, ugyanis addig a főzés kimerült abban, hogy megmelegítette a rendelt ételeket. Mások számára alapvető dolgokat nem tudott, így eleinte online videók segítségével főzött. Ma már miden nap egészséges ételeket főz, és mindig kísérletezik valami újdonsággal. Mindenféle ételt eszik, ugyanis rájött arra, hogy minden összetevőnek megvan az egészséges alternatívája.

9. Csökkentsd a cukrot!

Talán sokak számára egyértelmű, de Arielle nem tudta, hogy mennyire káros a hozzáadott cukor. Az után, hogy elhagyta az olyan félkész, kész ételeket, amelyek hozzáadott cukrot is tartalmaztak, már nem érezte azt, hogy minden étkezés után desszertre van szüksége.

Az Amerikai Szívegyesület szerint a nőknek max. napi 30 gramm, azaz körülbelül 6 teáskanálnyi cukor javasolt az étrendben. Ugyan a mai életvitel mellett a hozzáadott cukor jóformán elkerülhetetlen, de ha csökkented a bevitelét, és helyette természetes cukrokat, például gyümölcsöket, mézet fogyasztasz, máris sokat tettél az egészségedért.

10. Koncentrálj a fehérjékre!

A fehérjefogyasztás segítette Arielle-t a diétájában, ezért mindig olyan ételeket keresett, amelyek magas fehérjetartalmúak és kevés bennük a cukor. Bár a legtöbben hajlamosak a fehérje és a hús összekapcsolására, de fehérjét gabonákból, hüvelyesekből, tojásból, tejtermékekből, diófélékből és olajos magvakból is nyerhetsz.

11. Sok kicsi sokra megy!

A fogyás közben ne csak amínusz kilóknak örülj, hanem azoknak az apró lépéseknek is, amelyek az életmódváltásodról szólnak. Ilyen például, ha hosszabb távot sikerült lefutnod, ha jobban bírtad az edzést, ha egészséges ételeket emelsz le a boltok polcairól és ha új finomságot sikerült főznöd a konyhában. Ezek a kis dolgok valójában hatalmas változások, ezért légy büszke magadra minden alkalommal, amikor teszel azért, hogy egészségesen élj!

12. Tarts mértéket az alkohollal is!

Ez valójában az egyik legnehezebb része volt Arielle útjának, de nem azért, mert hiányzik neki az alkohol, hanem azért mert nem gondolta, hogy attól is hízhat. Az alkoholfogyasztást nem szüntette be egyik napról a másikra, csupán kevesebbet fogyasztott, és azt tapasztalta, hogy sokkal jobban érzi magát. Ekkor vette észre, hogy mennyi kikapcsolódási forma kapcsolódik az alkoholhoz, és rájött, neki nem kell ital ahhoz, hogy jól érezze magát, és szórakoztató legyen. Ráadásul így másnapos sem lesz, és a pénze is megmarad. Arielle szerint, ha úgy érzed, hogy te továbbra is szeretnél alkoholt inni, amikor szórakozni mész, akkor az is rendben van. A lényeg, hogy élvezd az életedet a diéta közben is, de mértéket – saját egészséged érdekében – ebben is tarts!

13. Találd meg az edzésed!

Körülbelül 5 hónappal az után, hogy elkezdte az életmódváltást, beiratkozott egy edzőterembe. Az ellipszistrénerrel kezdte, majd letöltött egy futóalkalmazást, és használni kezdte a futópadot is. Ezután részt vett néhány órán az edzőteremben: kipróbálta a zumbát, a kardiós-táncos órákat is, végül megtalálta azt a mozgásformát, amit valóban szeretett. Próbálj ki te is többféle sportot, hogy rátalálhass a hozzád leginkább passzolóra!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arielle (@ariellesays) által megosztott bejegyzés,

14. Ne adj fel mindent!

A kiegyensúlyozott életmódhoz a mentális egészség is hozzátartozik. Arielle szerint nem lehet úgy élni, hogy végig azon aggódsz, mit fogsz enni és mikor fogsz edzeni. Éppen ezért kialakította saját szokásait, amik nem akadályozták a társasági életében: indulás előtt eszik vagy csomagol egy kis egészséges harapnivalót, arra az esetre, ha megéhezne útközben. Ha étterembe megy a barátokkal, előre megnézi a menüt, és kiválasztja a saját étrendjébe illeszthető ételeket.

15. Tudatosítsd a fejlődésed!

Amikor nap, mint nap látod magad a tükörben, nehezebben veszed észre a változásokat. Arielle is gyakran érezte úgy, hogy nem változik semmit – deilyenkor elővette a régi foóit és szembesítette magát aa fejlődésével. Értékelni kell minden kis lépést, és fontos, hogy mindig emlékeztesd magad, honnan is indultál. Arielle úgy érzi, mintha korábban valaki rabságban tartotta volna a testét, és csak most látja, hogy mennyivel boldogabb és magabiztosabb már, mint akkoriban.

16. Ajándékozd el a régi ruháid!

Sokat hallani olyan emberekről, akik rengeteget fogytak, aztán mindent visszahíztak, és ezt Arielle is jól ismeri. Pont emiatt tartotta meg a nagyméretű ruháit, de rájött, ez nem jó hozzáállás, mert nem „várhat” arra, hogy ismét visszahízik. Arielle szerint, az állandó félelem és az életmód feletti kontroll elhagyása az alapja a régi szokásokhoz való visszatérésnek. Most már bízik abban, hogy képes lesz kitartani, mivel nagyon sokat tett nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségéért is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arielle (@ariellesays) által megosztott bejegyzés,

17. Szeresd magad!

Talán ez a legnehezebb mindenkinek. Mivel Arielle soha nem volt elégedett magával, és a testével, egy számos élményt tagadott meg magától. Bár önmaga szerint még mindig van miből leadnia, de ma már jól érzi magát a bőrében, és folyamatosan dolgozik azon, hogy szeresse magát. Továbbra is törekszik arra, hogy elérje a célsúlyát, és tervezi, hogy egy személyi edzőt is felkeres, hogy elérje a következő szintet. De továbbra sem akar éhezni, és nem fog pánikba esni, ha nem veszít annyit a súlyából, mint amennyit kitűzött. A lényeg az egyensúly.

Arielle a következőket tanácsolja:

„Ha életmódot akarsz váltani, akkor fontos, hogy ne mások, hanem magad miatt csináld. Nem kell álarcot viselned, ne hagyd, hogy bárki is lehúzzon, helyette vedd át az irányítást az életed felett. Sietned sem kell, csak haladj a saját tempódban, ez nem verseny.”

Ha követni szeretnéd Arielle-t, az Instagramján megteheted.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!