Ez az 5+1 egészséges alapanyag mindig legyen otthon a szekrényben

Az egészséges étkezés és főzés egyik legfontosabb alapszabálya, hogy mindig legyenek otthon megfelelő hozzávalók. Az alábbi alapanyagok mindig jó kiindulópontok egy egészséges étrendhez.

Szárított és konzerv hüvelyesek

A bab- és lencsefélék kifejezetten egészségesek, és nagyon sokáig elállnak, ha nem használod fel őket. A konzervbabok például szobahőmérsékleten 2-5 évig tarthatók, a szárítottak akár egy évtizedig is jók maradnak. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal: van bennük bőven rost, magnézium, B-vitamin és vas. A bab vagy a lencse is tökéletes főzeléknek, a csicseriborsó pedig a legjobb saláták, hummuszok alapanyaga lehet.

Magfélék

A diófélék és magvak egészséges zsírforrásként vannak jelen a megfelelő étrendben, ráadásul legtöbb fajtájuknak magas a fehérje- és rosttartalma is. A típustól függően 1-4 hónapig bírják szobahőmérsékleten, és salátákkal, húsokkal, édességekkel is nagyon jól megy az ízük. Sokszínű felhasználásuk miatt a reggelihez, az ebédhez és a vacsorához is értékes alapanyagként szolgálnak.

Ízlés szerinti gabonafélék

A gabonafélék talán a legsokszínűbben felhasználható alapanyagok közé tartoznak, salátákhoz, főételekhez, reggelikhez, nassolnivalóhoz tökéletesek. Persze gabonaféléje válogatja, mire jó: a zab például tökéletes a reggeli zabkásához, de ledarálva egészséges lisztként is felhasználható, a rizsfélék egészséges széndhidrátforrást jelentenek, a quinoa pedig a salátákban verhetetlen. Ráadásul a romlandók is hónapokig eltarthatók, de van olyan is, ami évekig eláll.

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, de biztosan mindenki járt már úgy, hogy a megvásárolt mennyiség egészen egyszerűen rárohadt, és nem tudta felhasználni. Régen azt hitték, hogy a fagyasztott változatok kevésbé egészségesek, és a tápanyag nagy része elveszik a fagyasztás során, ma viszont már tudjuk, hogy ez nem így van, és a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök tökéletes alternatívát jelenthetnek a friss változatra. Leveseket, főételeket, főzelékeket, nassolnivalókat friss helyett fagyasztott termékekkel is tökéletesen el lehet készíteni.

Savanyított ételek

Még csak most kezdjük el kapiskálni, hogy a savanyított, azaz fermentált ételek mennyire egészségesek az emésztésünk szempontjából. Kutatások kimutatták, hogy segíthetik az emésztőrendszer működését, és csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, valamint a vércukorszintet. Éppen ezért nem baj, ha mindig van otthon egy kis savanyú káposzta, kimcshi és kovászos uborka – mindegyik jó sokáig eláll, így nem kell amiatt aggódnod, hogy esetleg nem eszed meg időben. De akár te magad is készíthetsz pár izgalmas, fermentált zöldséget.

Tojás

Ugyan a tojás nem egy kifejezetten sokáig elálló étel, de nagyon egészséges, és rengeteg formában felhasználható, ezért érdemes mindig tartani otthon. A tojások rengeteg fajta egészséges étel alapanyagai lehetnek. Azért nagyon gyorsan kidobni sem kell: a hűtőben akár 5 hétig is elállnak. A legjobb az, ha szabadon tartott tyúkok tojásait veszed, mert elméletben sokkal több bennük a tápanyag, hiszen a tyúkokat jobban tartják, és jobban is etetik, mint a fogságban, ketrecben tengődő társaikat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...