9 alapkaja, amivel túlélheted az apokalipszist

Van néhány élelmiszer, amit ha bespájzolsz, könnyebben átvészelhetőbbé válik egy esetleges világvége. Itt a lista, miket érdemes felhalmozni!

Gondolkodtál már azon, mit ennél, ha mondjuk jönne egy meteor, ami miatt a boltok, áruházak, termőföldek megsemmisülnének, de te életben maradnál a saját atombiztos bunkeredben?Hallottam már olyanról, aki konkrétan készül egy lehetséges világvégére, ezért jó ideje tart otthon palackozott vizet, rengeteg konzerv kaját és konzerv gyümölcsöt, gumicsónakot (!), hogy ha beüt a krach, ne érje meglepetés - legalábbis néhány évig. Azért érdekes belegondolni. Jöjjön tehát a lista:

1. Ecet

Az ecet szerintem az egyik legzseniálisabb szer a konyhában - amellett, hogy ételekhez, salátákhoz adható, iszonyú jó a háztartásban, vízkőoldó, tisztító- mosószer, de rovarcsípésekre is kitűnő, kezet is moshatsz vele, ami jól jön, ha mondjuk nincs víz. Ami még szuper benne, hogy használ székrekedés és gyomorégés esetén is – ami ugye könnyen felvetődhet a világvége-hangulat miatti stressz során.

2. Nutella

Az alfa és az omega - sok ember számára, azt hiszem. Én mondjuk pont nem szeretem különösebben, de ezt halkan mondom, mert megköveztek. Eléggé könnyen eláll saját üvegében, nem romlékony, így sokat felhalmozhatunk belőle. Kalóriadús, így le sem soványodunk, ha ettől félnénk a nagy pánik alatt.

3. Kekszek

Ugye milyen jó, hogy hoztunk nutellát? Kenjük rá. A kekszfélék egyébként kiváló kenyérhelyettesítők, ha abból kifogynánk, mert ugye kenyeret sütni nem fogunk tudni. raktározzunk el édeset is és sósat is, főleg lassan felszívódó rostdús teljes kiőrlésűt, ha tehetjük, hogy emésztésünk is rendben legyen – vigyázz, ez viszont hamarabb romlik.

4. Tejpor

Kávéfüggőknek kötelező (ahhoz instant változatban hozzájuthatunk, nem romlik), de azért is ajánlott, mert a tejtermékek áram nélkül (meg azzal sem) állnak el túl sokáig, így kell majd valami helyettük. Öntsük fel a tejport némi vízzel, és jöhet is a tejes kávé.

5. Konzerv zöldségek, üveges gyümölcsök, befőttek

Halmozzunk fel konzerv kukoricát, borsót, répát, babot (kevés hozzáadott sóval, mert attól csak szomjasak leszünk), illetve befőtt gyümölcsöket - mindent, ami kicsit is tartani tudja majd bennünk az látszatot, hogy egészségesek tudunk maradni egy zöldséges illetve konyhakert nélkül is. Kell a vitamin!

6. Konzervételek

A magyar ember alapfelszereltsége lenne egy közelgő apokalipszis során, azt hiszem, ez nem kérdés: konzerv májkrém, sólet illetve babfőzelék, töltött és paradicsomos káposzta, szardínia, pacalkonzerv, löncshús. Ezek kellenek, mint egy falat kenyér, és évekig elállnak – a húsból megkapjuk a fehérjét, a halfélék pedig még omega3-zsírsavat is biztosítanak. Mi kellhet még?

7. Energia- és sportitalok

Én személy szerint kerülöm a teljesen szintetikus koffeinnel teli borzalmas tutti-fruttiitalokat, de ha okosan választjuk, találhatunk olyan, sportolóknak kifejlesztett változatokat, melyek valóban hasznosak, nincsenek tele felesleges cukorral, de feltöltenek energiával, valamint hidratálnak, ha fogytán a vizünk.

8. Alap táplálék-kiegészítők, vitaminok és gyógyszerek

Mivel nem jutunk majd megfelelő tápanyagokhoz, így vissza kell őket pótolnunk valahogy, ehhez jók a megfelelő minőségű vitaminok és további bogyók. Az alap láz- és fájdalomcsillapító mellett, természetesen. Mielőtt azonban feltornyoznánk az üvegcséket, konzultáljunk egy szakértővel, hogy milyen szereket ajánl mindenképpen a világvégi túlélésre 

9. Palackozott víz

Alap, nyilván, egyértelmű. Kell. Víz nélkül minden élet megszűnne a világon, így mi sem létezhetünk nélküle sokáig a világvége után sem. A túlélőszakik szerint 2-3 literrel kell számolnunk /fő/nap, plusz mínusz ha mosunk, mosogatunk, stb. Az nem kevés, de muszáj.

(via thedailymeal)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek