3 új kézműves pékség Budapesten a skandinávtól a francián át a birodalmiig

Az elmúlt évek egyik legpozitívabb gasztronómiai fejleménye volt, hogy a kovász lassan egész Budapest területét lefedi. Tavaly három új pékséggel bővült az eddig is színes paletta, amelyek ráadásul hiánypótló helyszíneken vetették meg a lábukat.

Bár a 2020-as éve egyik hozadéka volt, hogy rengetegen megtanultak kovásszal kenyeret sütni – ami pár évtizeddel ezelőttig nem is számított kuriózumnak -, azért a kézműves pékségeknek sem kell aggódniuk. Egy nagy vekni félbarnáért, egy finom kalácsért vagy bullarért mindenki a kedvenc pékségébe fog betérni továbbra is. Ráadásul most három új szereplővel bővült a kínálat, a rajongásra pedig megvan minden ok.

VAJ

Hosszú ideig csak a VAJ felirat jelezte az elsötétített ablakokon, hogy a Rákóczi tér sarkán lévő üzlethelyiségben valami készül. Tejbár? Sajtüzlet? Egyik sem! Bizony egy kézműves pékségről van szó, és nem is akármilyenről. Akárcsak a Jókenyér gyárában Pilisszentivánon, a vásárlók itt is láthatják – persze a lépték sokkal kisebb - , ahogy a pékek dolgoznak, dagasztanak, nyújtanak és formáznak. Tökéletesen megállja a helyét VAJ Birodalom elnevezés: hatalmas és tágas tér, ami most ugyan üres, de remélhetőleg hamarosan a falatozó emberek fogják megtölteni, óriási gépek és szorgosan dolgozó pékek, illetve széles kínálat rengeteg finomsággal a hagyományos kenyérpalettától a szendvicseken át az édes finomságokig. A letisztult enteriőr és modern technológia a hagyományos eljárások iránti tisztelettel párosul, aminek igencsak ízletes az eredménye a vásárlók legnagyobb örömére. Ha épp a környéken jársz, mindenképp nézz be hozzájuk, és amit semmiképp se hagyj ki, az az édes danish és a diós-áfonyás kenyér.

Anton

Bár alapvetően egy specialty kávézó a tavaly februárban nyitott Anton, a nyolcadik kerület szívében megbújó sarki üzlet sokszínűsége jócskán túlmutat a világos pörkölésű koffeines italokkal a várost ébren tartó más helyek kínálatán. A hasonló kávézókkal ellentétben ők ugyanis nem egy beszállító pékségtől vásárolják a kávé mellé kötelezően járó szénhidrátkölteményeket – amiből emiatt sokkal szélesebb is a választék, mint másutt -, hanem maguk sütik őket Maróti András szakértő vezénylete alatt. A koffeinnel mitikus harmóniát alkotó croissant mellett többféle pékáruból lehet válogatni, így van pain au chocolat és kakaós csiga. A név kötelez, a skandináv férfinév nyomán pedig mi a svédek kedvencét, a bullart ajánljuk kötelezően kipróbálásra, de ha csak a reggeli betevő kenyeredet szeretnéd beszerezni, a félbarna vekni is remek választás.

Chez Matild

A skandinávok mellett melyik másik európai nemzet a pékáruk szakértője? Természetesen a baguette-t és a croissant-t feltaláló franciák, így mondhatjuk, hogy hiánypótló Budapesten a Chez Matild, amely a kedvenc magyar péksütemények mellett a francia klasszikusokat is felvonultatja. A régóta Magyarországon élő francia úriember által alapított Chez Matild tavaly októberben nyitotta meg kemencéit a nagyközönség előtt, és hamar a környék kedvencévé vált. Mondanunk sem kell, a kenyerek egytől egyig kovásszal készülnek, a túrós batyu pedig jól megfér a madeleine vagy a pain au chocolat mellett, mindezt egy kedves, barátságos, vidéki francia hangulatba ágyazva. A slágertermék a péntekenként korlátozott mennyiségben kapható kalács, amiért abszolút érdemes hozzájuk elzarándokolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Gáspár Bea újra a konyhájába invitál: megjelent a Bea konyhája...

Gáspár Beát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de amikor három évvel ezelőtt megnyert egy tv-s főzőműsort, valószínűleg sokan egy új oldaláról ismerték meg. A tavaly megjelent nagy sikerű Bea konyhája kötet után idén ősszel megérkezett a Bea konyhája 2. Ennek kapcsán kérdeztük a szerzőt főzésről, családja kedvenc ételeiről és a közelgő karácsonyról.

Szász Nóri

Címlapkép: VAJ / Instagram

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek