3 új kézműves pékség Budapesten a skandinávtól a francián át a birodalmiig

Az elmúlt évek egyik legpozitívabb gasztronómiai fejleménye volt, hogy a kovász lassan egész Budapest területét lefedi. Tavaly három új pékséggel bővült az eddig is színes paletta, amelyek ráadásul hiánypótló helyszíneken vetették meg a lábukat.

Bár a 2020-as éve egyik hozadéka volt, hogy rengetegen megtanultak kovásszal kenyeret sütni – ami pár évtizeddel ezelőttig nem is számított kuriózumnak -, azért a kézműves pékségeknek sem kell aggódniuk. Egy nagy vekni félbarnáért, egy finom kalácsért vagy bullarért mindenki a kedvenc pékségébe fog betérni továbbra is. Ráadásul most három új szereplővel bővült a kínálat, a rajongásra pedig megvan minden ok.

VAJ

Hosszú ideig csak a VAJ felirat jelezte az elsötétített ablakokon, hogy a Rákóczi tér sarkán lévő üzlethelyiségben valami készül. Tejbár? Sajtüzlet? Egyik sem! Bizony egy kézműves pékségről van szó, és nem is akármilyenről. Akárcsak a Jókenyér gyárában Pilisszentivánon, a vásárlók itt is láthatják – persze a lépték sokkal kisebb - , ahogy a pékek dolgoznak, dagasztanak, nyújtanak és formáznak. Tökéletesen megállja a helyét VAJ Birodalom elnevezés: hatalmas és tágas tér, ami most ugyan üres, de remélhetőleg hamarosan a falatozó emberek fogják megtölteni, óriási gépek és szorgosan dolgozó pékek, illetve széles kínálat rengeteg finomsággal a hagyományos kenyérpalettától a szendvicseken át az édes finomságokig. A letisztult enteriőr és modern technológia a hagyományos eljárások iránti tisztelettel párosul, aminek igencsak ízletes az eredménye a vásárlók legnagyobb örömére. Ha épp a környéken jársz, mindenképp nézz be hozzájuk, és amit semmiképp se hagyj ki, az az édes danish és a diós-áfonyás kenyér.

Anton

Bár alapvetően egy specialty kávézó a tavaly februárban nyitott Anton, a nyolcadik kerület szívében megbújó sarki üzlet sokszínűsége jócskán túlmutat a világos pörkölésű koffeines italokkal a várost ébren tartó más helyek kínálatán. A hasonló kávézókkal ellentétben ők ugyanis nem egy beszállító pékségtől vásárolják a kávé mellé kötelezően járó szénhidrátkölteményeket – amiből emiatt sokkal szélesebb is a választék, mint másutt -, hanem maguk sütik őket Maróti András szakértő vezénylete alatt. A koffeinnel mitikus harmóniát alkotó croissant mellett többféle pékáruból lehet válogatni, így van pain au chocolat és kakaós csiga. A név kötelez, a skandináv férfinév nyomán pedig mi a svédek kedvencét, a bullart ajánljuk kötelezően kipróbálásra, de ha csak a reggeli betevő kenyeredet szeretnéd beszerezni, a félbarna vekni is remek választás.

Chez Matild

A skandinávok mellett melyik másik európai nemzet a pékáruk szakértője? Természetesen a baguette-t és a croissant-t feltaláló franciák, így mondhatjuk, hogy hiánypótló Budapesten a Chez Matild, amely a kedvenc magyar péksütemények mellett a francia klasszikusokat is felvonultatja. A régóta Magyarországon élő francia úriember által alapított Chez Matild tavaly októberben nyitotta meg kemencéit a nagyközönség előtt, és hamar a környék kedvencévé vált. Mondanunk sem kell, a kenyerek egytől egyig kovásszal készülnek, a túrós batyu pedig jól megfér a madeleine vagy a pain au chocolat mellett, mindezt egy kedves, barátságos, vidéki francia hangulatba ágyazva. A slágertermék a péntekenként korlátozott mennyiségben kapható kalács, amiért abszolút érdemes hozzájuk elzarándokolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Gáspár Bea újra a konyhájába invitál: megjelent a Bea konyhája...

Gáspár Beát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de amikor három évvel ezelőtt megnyert egy tv-s főzőműsort, valószínűleg sokan egy új oldaláról ismerték meg. A tavaly megjelent nagy sikerű Bea konyhája kötet után idén ősszel megérkezett a Bea konyhája 2. Ennek kapcsán kérdeztük a szerzőt főzésről, családja kedvenc ételeiről és a közelgő karácsonyról.

Szász Nóri

Címlapkép: VAJ / Instagram

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...