Íme, az igazság az extraszűz olívaolajról: nem mindig egészséges választás

Az extraszűz olívaolajról csak jót hallani. Legalábbis idáig úgy tudtuk, hogy csakis előnyösen hat az egészségre. Egy új tanulmány viszont érdekes felfedezést tett.

A Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikált friss tanulmány szerint az extraszűz olívaolaj fogyasztása nem mindenki számára jó ötlet.

Saláta olívaolajjal
Íme, az igazság az extraszűz olívaolajról: nem mindig egészséges választás

Akinek koleszterinproblémája van, az jobb, ha figyel!

A mediterrán és a vegán étrend részeként is gyakorta fogyasztott extraszűz olívaolajról ódákat lehetne zengeni, azonban egy friss tanulmány rámutatott, hogy nem mindenkinek előnyös, ha a koleszterinszint csökkentése a cél. A Floridai Egyetem és egy betegségkutató intézet közösen vizsgálta a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit olyan személyek esetében, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A kutatók negyven 18 és 79 év közötti résztvevővel dolgoztak, akik 8 héten át vegán étrendet folytattak.

A kísérlet 4 hetében 4 extra kanál extraszűz olívaolajat fogyasztottak minden nap, majd egy hét szünet után újabb 4 héten keresztül folytatták ezt a táplálkozást, de ekkor már elhagyták az extra kanál extraszűz olívaolajat.

Szaftos vegán mac&cheese

Bizony, sajt nélkül is lehet sajtos makarónit készíteni: ez a vegán recept ráadásul nem az élelmiszerboltok feldolgozott sajthelyettesítő termékeit használja, hanem egészséges ...

Az összegzés szerint mindkét esetben megfigyelhető volt a koleszterin- és vércukorszint, valamint a gyulladási értékek javulása a diéta előtti értékekhez képest. Mint kiderült, az sem mindegy, hogy hogyan követi egymást a kevés és a több olívaolaj fogyasztásának időszaka.

Mikor a bőséges időszak után váltottak kevesebbre a résztvevők, akkor a rossz koleszterinszint értéke csökkent, viszont ha az alacsony fogyasztású olajról tértek át a magasabbra, akkor gátolta a rossz koleszterin további csökkenését az olívaolaj.

Az extraszűz olívaolajban is van telített zsír

A kutatók úgy gondolják, hogy az extraszűz olívaolajban lévő telített zsír van hatással arra, hogy hogyan dolgozza fel a máj koleszterint, végül pedig emelkedik a vérben lévő mennyiség, ezzel növelve a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy azoknak, akik szívbetegségre hajlamosak, azoknak célszerű lehet elhagyni étrendjükből az extraszűz olívaolajat.

Ennek igazolására azonban további kutatások szükségesek.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...