Egy év után lejár a diétád szavatossági ideje, és nem fogysz tovább

Hihetetlen, de úgy tűnik, ha egy évig ugyanazon a diétán vagy, akkor búcsút inthetsz a további fogyásnak.

Amíg egy jól kiválasztott diéta az elején csodákra képes, addig a szuper hatások egy év elteltével sajnos elmaradhatnak – derült ki egy egészen friss kutatásból.

A kísérletben 22 ezer fogyókúrázót figyeltek meg a kutatók, akik valamilyen népszerű – paleo, keto, mediterrán, kalóriaszámláló stb. diétát követtek. A tesztalanyok mind pozitív eredményekről számoltak be a kísérlet elején, egy év elteltével azonban eltűntek ezek a hatások. Egy másik kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a fogyókúrázók visszahízták-e a leadott súlyt. Kiderült, hogy két éven belül a leadott súly felét szedték vissza, 5 évvel később pedig már a nyolcvan százalékát - így sajnos ez az eredmény is alátámasztja az előző vizsgálat állítását.

Következtetés

Ezek a megfigyelések arra engednek következtetni, hogy a fogyókúra rövid távú megoldást jelent, de a tartós eredmény érdekében egy összetettebb stratégiára van szükség.

„Ahogy elkezdünk fogyni, a metabolizmusunk mintegy ellenünk fordul, és megnehezíti a csökkenő tendencia folytatását" – mondja Sharon Zarabi, a New York-i Lenox Hill Kórház diétás táplálkozási szakembere.

„Jobban össze kell hangolnunk azt, ami a legjobban működik számunkra. Fontos, hogy ne kényszerüljünk rá korábbi egészségtelen étkezési szokásainkra.”

Egy diéta kezdetekor általában nagyon eltökéltek és izgatottak az emberek, így könnyebb betartaniuk az előírásokat. Ahogy azonban telik az idő, a korábbi rossz szokások vissza-visszatérnek. Ezért fontos, hogy ne csak az étrendünkön változtassunk, hanem az egész életmódunkat reformáljuk meg, a testmozgást pedig mindenképp iktassuk bele a mindennapjainkba. A kalóriabevitelre is ügyelni kell, de nem árt észben tartani, minél kisebb a tömegünk, annál fokozottabb az anyagcserénk.

A szakemberek szerint egy egészséges napirend körülbelül így néz ki:
  • 7 óra alvás
  • 2-2,5 liter víz
  • heti 150 perc testmozgás

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek