Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A halolajas étrend-kiegészítőkre korábban azt mondták, megelőzhető velük az agyműködés romlása – egy komoly amerikai kutatás azonban kimutatta, hogy nincs semmiféle összefüggés a kapszulák szedése és az agyi leépülés között. Egyvalamire azonban talán mégis jók ezek az étrend-kiegészítők: egy kutatás szerint csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

A Wake Forest Orvosi Főiskola kutatása szerint a halolaj-kapszulák rendszeres szedése segíthet a mell mikrobiomjának helyreállításában, és ezzel a mellrák megelőzésében is. A bélmikrobiommal valószínűleg mindenki találkozott már, a szakértők szerint azonban a mellnek is van saját mikrobacsapata, amelyek segítenek megőrizni a mellszövet épségét, és csökkenteni a tumorok megjelenésének rizikóját. Itt jöhetnek jól a halolaj-kapszulák.

Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A szakértők három különböző kutatást végeztek a témában, emberi és állati, mellrákkal küzdő betegek esetében. Mindhárom kísérletben a magas zsírtartalmú étrend és a tumorképződés összefüggését írták le. Ezeket a kutatásokat még 2018-ban végezték, és azt találták, hogy a mell mikrobiomja is ugyanúgy válaszol az étrendre, mint a bélmikrobiom.

Most egy friss kutatásban a halolaj-kapszula hatását vizsgálták, és azt találták, hogy nemcsak a mell mikrobiomjára, hanem a tumorképződésre is hatással lehet. A Cancer Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kapszula szedése mind az egészséges, mind a kóros szövetre hatással volt.

A kísérlet során műtét előtt álló mellrákos pácienseknek 2-4 héten keresztül halolaj-kapszulát kellett szedniük. A mell mikrobiomja mindkét szövet esetében megváltozott, a Lactobacillus mikrobák száma például növekedett a tumoros szövetekben, ezek pedig a tumornövekedés lelassításáért felelősek, legalább is ezt mutatták ki a preklinikai modellek.

Ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket le lehessen vonni, még több, nagyobb résztvevőszámú kutatás szükséges, de egy már biztos: a mell mikrobiomja legalább olyan fontos, mint a bélrendszeré, és hosszú távú következményei lehetnek annak, ha nem elég egészséges.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.