Ételt melegíteni gyerekjáték

Minden dolgozó anyuka életében eljön az a pillanat, amikor először kényszerül otthon hagyni gyermekeit a szünetben. Ekkor merül fel a kérdés: de mit fognak enni?

A nyári szünetben bizony gyakran megesik, hogy a gyerekek egyedül maradnak otthon. Az enyémek már nagyobbak, így nem izgulok értük annyira, telefonos kapcsolatot tartunk a biztonság kedvéért. Egyedül az okozhat komoly fennakadást, ha előző nap nem készítettem nekik megfelelő mennyiségű és a hűtőben jól látható helyre bekészített ételeket.

Ezeket olvastad már?

Kisfiam fantasztikus tojásrántottát tud készíteni, miatta nem aggódom. Megtanulta a folyamatos nyári edzőtáborozás során. Tojáson kívül a hűtőben mindig van tortilla, amit a lányok már nagy gyakorlattal, pár perc alatt meg tudnak süti maguknak. Saláta, paradicsom, paprika, mozzarella-bogyók, feta is fellelhető a családi jégszekrényben. Szerencsére a salátát imádják mindannyian – készíteni és enni is.

Ezeket olvastad már?

Telefonos rizsfőzés

Nyáron napközben általában nem kívánjuk a súlyos, nehéz ételeket, de nem lehet gyorskajákon sem élni, főtt ételt is fontos néha fogyasztani. A köretek viszont csak frissen jók, ezért megpróbáltuk a telefonos távirányításban történő rizskészítést. Első szabály: zacskós rizst soha!

Tudtad?

A rizs hamarabb megfő, ha a főzés előtt 20 percre hideg vízbe beáztatjuk. Ha a főzővízbe néhány csepp citromlevet teszünk, vakítóan fehérek lesznek a rizsszemek.

Édesanyám megpirítja egy kis olajon a rizst, csak utána sózza és önti fel vízzel. Én egy kicsit átmosom, úgy főzöm. Praktika, mint égen a csillag! Na mármost, a gyerekeket ilyen pluszkörökre nem kértem, csak a víz mennyiségét próbáltam érthetően elmagyarázni nekik. Szerencsére nemrégiben egy hiper-szuper rizsfőző edényre tettem szert, ezért könnyedén elkészíthető benne akármilyen módon és minőségben az étel. Egyetlen aprócska dologra azonban jól oda kell figyelni. Állítsuk be az óránkat/telefonunkat, hogy riaszthassuk őket: időben húzzák le a platniról a rotyogó köretet, nehogy odaégjen vagy szétfőjön!

Melegítős kaják

Legegyszerűbb, ha olyan ételeket hagyunk a gyerekeknek, amelyeket nem kell melegíteni. Nyár lévén egy hűtött gyümölcsleves, gazpacho vagy karalábé krémleves, ami hidegen is finom, leegyszerűsítheti a dolgunkat. Ha nem bízunk a rizsfőzés sikerében, akkor odakészíthetünk hámozott, felkockázott burgonyát egy kis főzővízben, ezt kevésbé lehet elrontani. Mellé könnyű lecsót, pirított csirkemellcsíkokat hagyhatunk a hűtőben. Utóbbiból nagyszerű tortilla is készíthető. Ha attól tartunk, hogy a melegítés során kiszáradna, akkor szaftosabban készítsük el, így biztosan megóvható az állaga.

Leves és saláta

Már említettem, hogy a saláta milyen nagy becsben van nálunk. Egy másik egyszerű összeállítás: ha előző nap krémlevest készítünk, azt hűtjük be másnapra, hiszen a krémleveseket a legegyszerűbb melegíteni. Nincsenek bennük különböző méretű és állagú darabok, amelyeknek más-más idő szükséges a felmelegedéshez. Gyorsan és egyszerűen, akár lábasban a platnin vagy tányérban a mikróban fel tudják melegíteni. Levesgyöngy, de sokszor házilag készített, pirított kruton is van otthon. Ezzel a gyerekek meg tudják szórni, vagy, ha nagyobb méretű, akkor csak rádobják a levesre, mint egy hajót, így kiadósabb lesz. Természetesen, ha marad előző napról egy kevéske húsleves, abból sem lehet nagy baj! Aztán jöhet a saláta-mix, amit tényleg élvezet összedobni.

Ezeket olvastad már?

Főzelékek, szaftos húsok

A mikrohullámú sütőt csak nagyon ritkán használjuk, ebben az időszakban viszont nagy segítségünkre lehet. A legkönnyebben talán a főzelékeket lehet melegíteni. Ha van nagyobb gyermek, ő még akár a tűzhelyen is megpróbálhatja. A krumplifőzeléket mindenki szereti, tehát ez az egyik jolly joker, de a tökfőzelék, karalábéfőzelék is finom lehet, és még szezonálisak is. Melegítés során ugyan folyékonyabbá válhatnak, de mivel langyosan a legfinomabbak, ezért jó kitapasztalni mikrónk teljesítményét és céltudatosan, például csak egy percre beállítani.

Végeredményben, ha szaftos ételeket készítünk, azokat nemcsak melegíteni könnyebb, hanem kevésbé száradnak ki vagy veszítik el állagukat a melegítés során. A fő, hogy egyszer-kétszer tartsunk közös "főpróbát” gyerkőceinkkel, ne akkor szembesüljenek először a melegítés fortélyaival. Máskülönben hívjuk át a nagyit!

Jövő héten készülünk a lecsószezonra, addig is gyakorlatozzunk nagyobbacska gyermekeinkkel, tanítsuk meg őket, hogyan készítsék el, melegítsék meg maguknak az ételeket!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?