5 tipp, hogy minimalizáld az ételhulladékot a háztartásodban

Világszerte komoly problémát jelent az élelmiszerhulladék mennyisége – az alábbi tippekkel tehetsz azért, hogy a saját háztartásodban kicsit jobb legyen a helyzet.

A Klímapolitikai Intézet és az ENSZ statisztikai adatai szerint világszerte az előállított összes élelmiszer közel egyharmada megy veszendőbe. A kidobott élelmiszerek termeléséhez 1,4 milliárd hektár terület szükséges, ami a Föld mezőgazdasági területének közel 30 százaléka. Ráadásul ezt a képet még árnyalja, hogy az évente megtermelt élelmiszerhulladék 2030-ra előreláthatólag akár harmadával is növekedhet. A fejlett országokban egy főre vetítve 105 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente, ezzel szemben Afrikában és Ázsiában ez az érték csak 8 kilogramm. A becslések szerint Magyarországon összességében 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, aminek a harmada keletkezik a háztartásokban.

Érdemes lehet tehát komolyan venni a problémát, és dolgozni rajta – az alábbi öt tipp segíthet csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét a háztartásodban.

Válassz ki egy országot!

Ha egy héten keresztül ugyanannak az országnak az ételeit fogyasztod, például ebédre és vacsorára is mexikóit főzöl, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a megvásárolt alapanyagokat maradéktalanul fel tudod használni. Ha esetleg eleged lenne a hasonló ételekből, akár le is fagyaszthatsz néhány adagot, a lényeg, hogy használd el azokat az alapanyagokat, amiket vásároltál.

Ne csak az akciók alapján vásárolj!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy ha valami olcsó, szeretünk bevásárolni belőle. Ezt azonban leginkább akkor érdemes megejteni, ha nem romlandó ételről van szó, illetve ha be tudjuk kalkulálni az alapanyagokat a heti menübe. Ha nem gondolkodunk előre, nagy az esélye, hogy ki kell dobni végül az olcsón, de feleslegesen megvásárolt ételeket.

Fagyassz!

A fagyasztást aránytalanul kevesen használják, mint az élelmiszerhulladék csökkentésének egy tökéletes eszközét. Ha túl sok ételt készítesz a családnak vagy a vendégeknek, ha megromlana a hét végére az elkészített étel, ha egész egyszerűen már nem kívánod sokadik nap után ugyanazt az ebédet, használd a fagyasztódat, és vedd elő akkor az ételt újra, ha már meg tudod enni!

A fagyasztás sosem rossz ötlet, ha maradékot kell menteni!

Ne vásárolj tervek nélkül!

Ha úgy mész végig a bolton, hogy megveszed, ami épp megtetszik, ne csodálkozz, ha jó részét dobhatod ki később! Tervvel menj vásárolni, döntsd el előre, mit fogsz főzni a héten, és aszerint szerezd be a hozzávalókat. Ha nem így teszel, rengeteg felesleges, romlandó dolog kerülhet a kosaradba.

Ne vegyél mindenből nagyobb kiszerelést!

Persze, hogy jobban megéri, ha azt a nagy zacskó grapefruitot veszed meg, mintha csak egyet vásárolnál a darabosból – de ha már belevesszük, hogy a zacskó felét valószínűleg meg sem fogod enni, ugyanott vagy anyagilag, mintha darabáron vennéd a gyümölcsöt. Csak olyanból vásárolj nagy kiszerelést, vagy sok darabosat, ami nem romlandó, és amit gyakran használsz fel a konyhában.

Forrásunk volt.


Ezek a tippek is segíthetnek:

Címlapról ajánljuk