Az eredeti erdélyi töltött káposzta, melynek íze a csombortól kerek

A töltött káposzta szezonja beköszöntött, itt és most felejtsd el, hogy csak karácsonykor illetve az év vége fele teheted az asztalra: melengető, laktató, házias, nosztalgikus és szezonális, így minden tekintetben szívünkbe zárhatjuk egy zordabb októberi, novemberi, koradecemberi napon is. Lássuk, hogy rotyogott nálunk az erdélyi töltött káposzta Kövi Pál receptgyűjteménye alapján.

Magyarországon minden családnak megvan a maga töltött káposzta receptje, amely vélhetően generációról generációra öröklődik sok-sok éve, és ha valaki belenyúl, változtat, átír benne valamit, arra a kénköves pokol vár. Bevált recepten ne változtass, ugyebár.

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Na de mi van akkor, ha nem a meglevő, nagyi- illetve anyaféle recepten változtatunk, hanem nemes egyszerűséggel eltanuljuk egy másik nemzet elkészítési módját, és beemeljük a családi köztudatba?

Jelen esetben Erdélyre esett a választásunk, és a legendás gasztronómiai szakember, Kövi Pál Erdélyi lakoma című lírai esszégyűjteménye és szakácskönyve alapján készítettük el az alábbi erdélyi töltött káposztát csomborral, azaz borsikafűvel.

Természetesen az erdélyi és a magyar töltött káposzta igen sok közös vonást hordoz: az étel gerincét az alapanyagok adják, azaz a savanyított káposzta illetve a darált marha- és sertéshús.

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Hogy mi adja az erdélyi recept különlegességét?

A csodás zöldfűszer, a borsikafű, más néven csombor a titok, mely a helyiek szerint szigorúan frissen (vagy esetleg mélyhűtve) használandó! A morzsolt, szárított csombor nem alkalmas a főzéshez, mert szerintük kellemetlenül szétszóródhat főzés közben, és van, akit ez zavar. Zárójelben megjegyezzük, hogy akár kaprot is választhatunk helyette.

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Tudtad?

A borsikafű csökkenti a hüvelyesek, káposztás ételek felfúvó, puffasztó hatását? Vagy hogy a zsíros ételek emésztését is könnyíti? És arról hallottál, hogy diétás táplálkozásban, például gyomornehézségek, hisztaminintolerancia esetén bátran ajánlott, hiszen a borshoz képest kíméletesebb a hatása?

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Ha másféle töltött káposztára vágynál:

Recept és fotók: Hering András

Az eredeti erdélyi töltött káposzta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!