Ennyivel fizethetünk ismét többet a friss zöldségért és gyümölcsért

Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt, a friss gyümölcsökért és a zöldségekért pedig nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról. Az infláció lefékeződésében főként az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt a szeptemberi 7,3 százalékot követően. Ezen belül az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - ára 15,7 százalékkal lett magasabb. A burgonya 12,3 százalékkal olcsóbb volt októberben, mint egy évvel ezelőtt a szeptemberi 7,5 százalékkal szemben. A friss zöldségek áremelkedése 1,3 százalékosról 5,9 százalékponttal 7,2 százalékra gyorsult, a friss gyümölcsöké viszont 9,6 százalékponttal mérséklődött, de még ezzel együtt is 31,4 százalékos volt. A sertéshús 6,0 százalékkal kerül többe, mint egy éve, a szeptemberi 7,3 százalékos drágulás után, a baromfihús változatlanul 1,3 százalékkal drágább.

A párizsi, a kolbász és a felvágottak ára 3,6 százalékponttal mérsékeltebb éves emelkedést mutat a szeptemberinél, de ezzel együtt is 13,4 százalékkal többe kerülnek, mint tavaly októberben. A kenyér ára 7,7 százalékkal ment feljebb, a szeptemberi 8,1 százalék helyett, a péksütemények 5,9 százalékos drágulása 0,9 százalékponttal szerényebb a szeptemberinél.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt: MTI

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nemcsak fűszer, gyógyít is: gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt szeretjük

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza, de nézzük, milyen jótékony hatásai vannak!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...