Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Drágulás: az olaj és a cukor után ezek az élelmiszerek is többe kerülnek majd

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Nemrég számoltunk be róla, hogy két alapélelmiszer, az olaj és a cukor ára is jelentősen növekedett júliushoz viszonyítva. Most pedig a tavalyi évhez viszonyítva jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal az élelmiszerek drágulását. Összességében elmondható, hogy drágább lett az élet.

Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszerek 17,1 százalékkal drágultak a gyümölcsök árának 46 százalékos emelkedése miatt, míg a zöldségfélék ára 6,6 százalékkal, a burgonyáé 8,0 százalékkal csökkent. A cukor ára 13,4, százalékkal ment feljebb egy év alatt, a tojásé 10,2 százalékkal, a tejé 8,9 százalékkal lett magasabb. A sertéshús 9,8 százalékkal került többe, mint tavaly augusztusban, a baromfihús viszont csak 2,3 százalékkal.

Júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 4,4 százalékos árcsökkenésének következményeként. E nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!