Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ennél jávorszarvas sajtot? Itt készítik a világ egyik legdrágább és legkülönlegesebb sajtját

A svédek nemcsak az életszínvonalat tekintve járnak az élen, hanem a méregdrága ételek terén is. A svéd jávorszarvas sajt a világ legdrágábbjai között van.

Ha a jávorszarvasokra gondolunk leginkább egy idilli skandináv, vagy észak-amerikai táj jut eszünkbe, ahogy a szarvasfélék legnagyobbra növő szarvasa a tundrán legelészik. Vagy bevillanhat még a ’90-es évek egyik legnézettebb amerikai sorozata a Miért éppen Alaszka kezdő képsorai közül az, amelyikben egy jávorszarvas lépked. Vagyis, a jávorszarvasokról nagyjából ennyi sejlik fel első nekifutásra, és tény, hogy nem sokaknak dereng, hogy a tejtermékekhez is közük lenne. Ha te sem hallottál még a jávorszarvas sajtról, itt az ideje megismerkedned vele!

A legdrágább sajtok egyike

A jávorszarvas sajt ritka és különleges, és a világ legdrágább sajtjai között tartják számon: kevesebb, mint fél kiló sajt ára, forintba átszámítva körülbelül 150 ezret ér. Tegyük hozzá, nem ez a legdrágább sajt a világon, de mindenképpen az élvonalba tartozik.

A jávorszarvas sajt többek között azért is különleges, mert az egész világon csupán egyetlen farmon készítenek ilyen sajtot. Észak-Svédországban, a Bjurholmban fekvő The Elk House farmon készülnek a méregdrága tejtermékek, ahol 4 különböző sajtot állítanak elő 3 jávorszarvas tejéből, akiket nagy becsben tartanak.

A közel 60 hektáros területen él Gullan, Haelga és Juno, a három jávorszarvas nővér, akiket a Johansen család fogadott be még kis korukban. Mivel Johansenék már sokféle sajtról hallottak, de hazájuk legikonikusabb állatának tejtermékéről nem, így gondoltak egy merészet, és belevágtak a jávorszarvas sajt gyártásába. Persze, a gyártást ne nagyüzemben képzeld el!

A jávorszarvasok kizárólag májustól szeptember végéig adnak tejet, naponta összesen körülbelül 5 litert, de az is előfordul, hogy kevesebbet. A fejéshez azonban óvatos, és nyugodt kezek szükségeltetnek, mivel a legkisebb stressz hatására is elapadhat a tej. Egy jávorszarvas tehén megfejése 1,5 órát vesz igénybe, vagyis nemcsak a jávorszarvasok, hanem maga a fejés módja is jelentősen megdobja a sajt árát.

A jávorszarvas tej Oroszországban is népszerű, a fejést ott is szakértő kezek végzik:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Meat Block Podcast™ (@themeatblock) által megosztott bejegyzés,


Különleges kulináris élvezet

A négyféle sajt közül a feta sajt a legnépszerűbb, amit növényi olajban tartósítanak. A gasztro szakértők szerint az enyhén savas ízű, lágy textúrájú fetasajt különösen ízletes. De a magas fehérje tartalmú tejből készítenek még a Camembert-hez hasonló, lágy, fehér sajtot nemespenésszel bevonva, amit gyümölcsökkel érdemes fogyasztani. A sajtkínálatból a krémes kéksajt és szárított kéksajt sem hiányozhat, de bármelyik mellett döntenél, a farmon kipróbálhatod – feltéve, ha nem vagy rest mélyen a zsebedbe nyúlni.

Ha Svédországban jársz, és kedvet kaptál egy kis jávorszarvas sajthoz, a nívósabb éttermek kínálatában is kutakodhatsz, ugyanis a sajthoz néhány svéd étteremben is hozzá lehet jutni, vagy egy-egy helyi boltban, de tejet Oroszországba és Kanadába is exportálnak. A farmra azonban a sajt áránál olcsóbban is ellátogathatsz, és meglesheted a világhírű rénszarvas nővéreket.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!