Régen a rágózás a homoszexualitás és a prostitúció jele volt - De vajon miből készül a rágó?

Ha azt gondolod, a rágó a 20. század találmánya, akkor meg fogsz lepődni: már az ősi maja és azték indiánok is rágóztak.

Ha gyerekkorunk rágóira gondolunk, akkor a klasszikus, rózsaszín lapkák, és az émelyítően édes, jellegzetes íz jut az eszünkbe, amit azóta volt szerencsénk fogkrém és ajakápoló formában is megízlelni. De kik rágóztak először a történelem során?

A modern rágógumi születése

Az 1800-as évek végén egy tudós-feltaláló, Thomas Adams álmodta meg a modern rágógumit. Adams azonban nem született eleve sikeresnek: titkárként dolgozott, de a munkakör nem elégítette ki az ambiciózus feltalálót. A kísérletező kedvű Adams eleinte játékokat, bicikli abroncsokat és gumicsizmákat akart készíteni egy, a mexikói esőerdőkben fellelhető fából nyert chicle gumiból, de nem járt sikerrel. Az akkoriban drága kaucsukot akarta helyettesíteni az olcsóbb gumival, de az első próbálkozásai kudarcba fulladtak.

A chicle gumi tömbökké formálása

Egyes források szerint Adams az akkori főnöke, Antonio de Santa Ana tábornoknak, Mexikó államfőjének köszönhetően jutott nagyobb mennyiségű chicle gumihoz, és mivel a tábornok is rágta, a feltaláló elkezdett más szemmel nézni az anyagra.

A siker kulcsa az ízesítés volt

A chicle valójában a Manilkara chicle (Manilkara zapota) nevű fa tejszerű védőköpenye, amit védekezésként termel, amikor lehántják a kérgét. A chicle gumit az ősi kultúrák is felfedezték maguknak, és a rágózás az azték, valamint a maja indiánok körében már 1000 éve megszokott volt. Deaz aztékoknál csupán a hajadon lányok és a gyerekek körében volt elfogadott, ugyanis afelnőttek körében a rágózást a prostituálódás és a homoszexualitás jelének tekintették.

A Manilkara chicle, aminek Adams rágógumiját köszönhetjük

Adams rágógumijának a sikere az ízében rejlett - legalábbis egy darabig -, ugyanis naturális valójában egy cseppet sem volt finom a fából nyert gumi. Az első ízesített rágógumikat fekete édesgyökér és tutti-frutti ízesítéssel dobták piacra: az előbbi az erős, tartósabb vonalat képviselte, és a Black Jack nevet kapta, ami az első lapkák formájában árult rágó volt a világon. Az utóbbi a kellemes, édes ízek közé tartozott, a ma ismert gyerekrágók elődje, de az innovációknak itt még nem volt vége: Adams vonta be először a rágót keményebb réteggel is, ahogy azt ma már mi is ismerjük.

A rágót akkoriban amolyan étkezések utáni cukorkaként árulták, azonban egy nagy bajuk volt: nem tartották az ízüket. Később többen is kísérleteztek azzal, hogy megoldják a rágó ízének tartósságát, végül William Wrigley is elkezdte árulni, és a II. világháborúban meghódította a világot.

Ezeket olvastad már?

via és viaés viaés via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek