Csökkentsd egyszerűen a mellrák kockázatát - erre figyelj oda az étrendedben!

Hazánkban az egyik vezető megbetegedési és halálozási ok a nők körében az emlőrák. Ezzel az egyszerű szokással már sokat tehetünk a megelőzésért.

Az emlőrák hazánkban a nők körében megjelenő daganatos betegségek között az első helyen áll (bár tévhit, hogy ez a megbetegedés csak a nőket érinti). Évente mintegy 5-6000 nőnél diagnosztizálják, év ~2000 haláleset köthető hozzá. Leggyakrabban 50-65 éves kor között alakul ki, de megjelenhet fiatalabb életkorban is. Okai között szerepelnek örökletes és életmódbeli tényezők is. Ez utóbbiak között találjuk az elhízást, a dohányzást, az alkoholfogyasztást.

A mellrák kialakulásának kockázata csökkenthető a kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres fizikai aktivitást is magában foglaló egészséges életmóddal. Emellett kiemelten fontos, hogy részt vegyünk mellrákszűrésen, 40 éves kor fölött évente, családi halmozódás esetében pedig már korábbi életkorban is érdemes rendszeressé tenni a vizsgálatokat. Ezek mellett érdemes elsajátítani a mell önvizsgálatának pontos menetét, és ezt is rendszeresen elvégeznünk.

A rostfogyasztás segít

Mindannyian tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb alappillére. Ha egészségtelenül élünk, akkor ezzel jelentősen növeljük egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy, a Cancer tudományos folyóiratban áprilisban publikált tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik sok élelmi rostot fogyasztanak mintegy 8%-kal alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata mint azoknál, akik kevés rostot fogyasztanak. A kutatók 20 korábbi kutatás eredményeit vizsgálták és foglalták össze, amelyekből megállapították, hogy mind a vízben oldódó, mind a vízben nem oldódó rostok szerepet játszanak a kockázat csökkentésében, illetve, hogy ez a csökkent kockázat mind a menopauza előtt, mind az után kialakuló mellrákok esetében fennáll.

Ezekre figyelj az étrendedben!

Annak érdekében, hogy megfelelő legyen az élelmirost-beviteled, az alábbiakra figyelj az étrendedben:

  1. Legyen meg a napi 400-500 g zöldség és gyümölcs, nagyobb hangsúllyal a zöldségfogyasztáson!
  2. Minden étkezésed tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!
  3. A hideg étkezéseidet kísérd 5-10 dkg friss zöldséggel!
  4. Meleg étkezéseid része legyen 20-30 dkg zöldség - ez lehet egy mediterrán saláta vagy egy főzelék, egy rakott/töltött zöldség, ázsiai pirított zöldség stb.
  5. Kenyérfélékből, péksüteményekbőlválaszd a teljes kiőrlésű liszteket tartalmazó termékeket!
  6. Gabonaalapú élelmiszerekből (tészta, rizs, bulgur stb.) szerepeljenek az étrendedben rendszeresen teljes értékű gabonákból készült hántolatlan termékek is!
  7. Fogyassz napi 2-2,5 l folyadékot, hogy az élelmirost-fogyasztásod hatékonysága maximális legyen!
  8. Figyelj oda az optimális testtömeged megőrzésére!
  9. Sportolj rendszeresen,és figyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre és stresszkezelésre is!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via és via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek