Egyre divatosabb a matcha, de tényleg egészséges is?

Manapság sorra jelennek meg a különböző zöld színben pompázó kávék, sütemények és teák, amelyek a matchától kapják a jellegzetes árnyalatukat. De vajon az egészségünk szempontjából érdemes nekünk is meglovagolni ezt a trendet?

Kevesen tudják, de a matcha ugyanabból a növényből készül, mint a zöld tea, a Camellia sinensis-ből – a különbség csak az, hogy másként termesztik. A matchának szánt növényeket ugyanis a betakarítás előtt 20-30 nappal letakarják, így elzárják azokat a közvetlen napfénytől. Ezzel fokozzák a növény klorofiltermelését, aminek köszönhetően több aminosavat tartalmaznak majd a levelek. A betakarítás után a szárak és az erek eltávolítása következik, a fennmaradó növényi részeket pedig finom porrá őrlik.

Egyre divatosabb a matcha, de tényleg egészséges is?

Így kapjuk a matchát, ami egy kifejezetten egészséges adalék a mindennapi étrendünkhöz.

Ennek az alapanyagnak ugyanis igen magas a katekintartalma, amelynek köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal bír. Az antioxidánsok pedig hatékonyan veszik fel a versenyt a káros szabad gyökökkel szemben, amelyek krónikus betegségeket is okozhatnak a testben.

Több tanulmány során vizsgálták az agyműködésre gyakorolt hatását is, és kimutatták: a matcha képes javítani az agyi funkciókat. Fogyasztásával javítható a memória, csökkenthető a reakcióidő és javulhat a figyelem. Ezekhez persze az is hozzájárulhat, hogy a matchában koncentráltan van jelen a koffein, fél teáskanálnyi mennyiségben körülbelül 35 milligramm található.

 A szív- és érrendszeri problémák népbetegségnek számítanak – ám a matcha ezek ellen is képes fellépni! Mivel ugyanabból a növényből származik, mint a zöld tea, hasonló tápanyagprofillal rendelkezik, így ugyanolyan hatásos a szív egészsége szempontjából. Fogyasztásával ugyanis csökkenthető az LDL-koleszterinszint, azaz a rossz-koleszterinszint, de ezzel még a trigliceridek számát is kordában tarthatjuk.

Ha ez még nem lenne elég, ez a sokszínű alapanyag még a máj védelmében is felléphet. Több kutatással is vizsgálták e két dolog összefüggését, és azt találták, hogy a matcha képes csökkenteni a májra káros enzimek szintjét a szervezetben.

Érdemes tehát beépíteni a matchát a normál diétába – sőt, a fogyókúrás étrendbe is, hiszen még a súlycsökkenést is segítheti! Szerencsére a beiktatásban nem lesz nehéz dolgunk, hiszen egy nagyon sokféleképpen elkészíthető alapanyagról van szó: elkeverhetjük tejeskávéban, teában, gazdagíthatjuk vele a süteményeinket vagy a salátánkat is!

Forrásunk volt.


Még több tea:

Címlapról ajánljuk

További cikkek