Egyre divatosabb a matcha, de tényleg egészséges is?

Manapság sorra jelennek meg a különböző zöld színben pompázó kávék, sütemények és teák, amelyek a matchától kapják a jellegzetes árnyalatukat. De vajon az egészségünk szempontjából érdemes nekünk is meglovagolni ezt a trendet?

Kevesen tudják, de a matcha ugyanabból a növényből készül, mint a zöld tea, a Camellia sinensis-ből – a különbség csak az, hogy másként termesztik. A matchának szánt növényeket ugyanis a betakarítás előtt 20-30 nappal letakarják, így elzárják azokat a közvetlen napfénytől. Ezzel fokozzák a növény klorofiltermelését, aminek köszönhetően több aminosavat tartalmaznak majd a levelek. A betakarítás után a szárak és az erek eltávolítása következik, a fennmaradó növényi részeket pedig finom porrá őrlik.

Egyre divatosabb a matcha, de tényleg egészséges is?

Így kapjuk a matchát, ami egy kifejezetten egészséges adalék a mindennapi étrendünkhöz.

Ennek az alapanyagnak ugyanis igen magas a katekintartalma, amelynek köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal bír. Az antioxidánsok pedig hatékonyan veszik fel a versenyt a káros szabad gyökökkel szemben, amelyek krónikus betegségeket is okozhatnak a testben.

Több tanulmány során vizsgálták az agyműködésre gyakorolt hatását is, és kimutatták: a matcha képes javítani az agyi funkciókat. Fogyasztásával javítható a memória, csökkenthető a reakcióidő és javulhat a figyelem. Ezekhez persze az is hozzájárulhat, hogy a matchában koncentráltan van jelen a koffein, fél teáskanálnyi mennyiségben körülbelül 35 milligramm található.

 A szív- és érrendszeri problémák népbetegségnek számítanak – ám a matcha ezek ellen is képes fellépni! Mivel ugyanabból a növényből származik, mint a zöld tea, hasonló tápanyagprofillal rendelkezik, így ugyanolyan hatásos a szív egészsége szempontjából. Fogyasztásával ugyanis csökkenthető az LDL-koleszterinszint, azaz a rossz-koleszterinszint, de ezzel még a trigliceridek számát is kordában tarthatjuk.

Ha ez még nem lenne elég, ez a sokszínű alapanyag még a máj védelmében is felléphet. Több kutatással is vizsgálták e két dolog összefüggését, és azt találták, hogy a matcha képes csökkenteni a májra káros enzimek szintjét a szervezetben.

Érdemes tehát beépíteni a matchát a normál diétába – sőt, a fogyókúrás étrendbe is, hiszen még a súlycsökkenést is segítheti! Szerencsére a beiktatásban nem lesz nehéz dolgunk, hiszen egy nagyon sokféleképpen elkészíthető alapanyagról van szó: elkeverhetjük tejeskávéban, teában, gazdagíthatjuk vele a süteményeinket vagy a salátánkat is!

Forrásunk volt.


Még több tea:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...