Egészségügyi szakértők is elmondják a véleményüket: egészséges vagy sem a csípős étel?

Jó ötlet rendszeresen fogyasztani olyan ételeket, mint a csípős paprikás gulyás, a pikáns arrabbiata vagy éppen olyan nassolnivalókat, mint a jalapeno poppers? Nézzük!

A csípős ételek mindig is megosztották az embereket: vannak, akik imádják, mások messziről kerülik, és akadnak, akik épp csak elviselik. Az, hogy melyik csoportba tartozunk, több tényezőtől is függhet: például attól, fogyasztottunk-e rendszeresen ilyeneket gyerekként, attól, hogy mennyire vágyunk kulináris izgalmakra, de még a genetikai adottságaink is közrejátszhatnak benne. Amanda Sauceda és Connie Elick okleveles dietetikusok a RealSimple-nek elmondták, milyen tényezőket kell összevetnünk, ha arra vagyunk kíváncsiak, egészséges-e ilyen ételeket fogyasztanunk.

Csípős tésztaleves
Egészségügyi szakértők is elmondják a véleményüket: egészséges vagy sem a csípős étel?

Mi teszi csípőssé az ételt?

A csípős alapanyagokban található hatóanyag, amely a csípősséget okozza, a kapszaicin. Amikor csípős ételt eszünk, a kapszaicin bizonyos fájdalomreceptorokhoz kötődik a szánkban és az emésztőrendszerünkben.

Ez a folyamat égő érzést vagy hőemelkedést vált ki, amelyre az agy úgy reagál, hogy lehűti a testet.

Ezért lehet az, hogy csípős ételek hatására izzadunk, vagy kipirul az arcunk: a hajszálerek kitágulnak, hogy a hő távozhasson a bőrön keresztül. De a könnyezés, az orrfolyás és a fokozott nyáltermelés is gyakori reakció, mivel a szervezet irritáló anyagként ismeri fel a kapszaicint, amit próbál eltávolítani.

De ha a szervezet fájdalomként érzékeli a kapszaicint, vajon ártalmas? Nem feltétlenül – hangsúlyozzák a szakértők. A kapszaicin bizonyos szempontból jótékony hatással is lehet a szervezetre.

A csípős ételek lehetséges előnyei

Kezdjük rögtön azzal, hogy a kapszaicin antioxidáns tulajdonságokkal bírhat. Ahhoz, hogy megértsük az antioxidánsok működését, előbb tudnunk kell, mik azok a szabad gyökök. Ezek olyan molekulák, amelyek a szervezet természetes folyamatai során, de például alkoholfogyasztás, légszennyezés vagy dohányzás hatására is keletkeznek. Túlzott jelenlétük károsítja a sejteket és a DNS-t, hosszú távon pedig krónikus betegségekhez vezethet. Az antioxidánsok semlegesítik ezeket a szabad gyököket – a kapszaicin is ilyen antioxidánsként működhet.

A csípős paprikák ráadásul kiváló C-vitamin-források is: egyetlen zöld chili a napi ajánlott C-vitamin bevitel 121%-át, míg egy piros chili 72%-át tartalmazza.

Továbbá egyes kutatások szerint javíthatja a bélflóra állapotát is. Sauceda szerint a friss, bár még nem teljesen megalapozott kutatások arra utalnak, hogy a kapszaicin hatással lehet a bélmikrobiótánkra. Növelheti a hasznos baktériumok számát és csökkentheti a károsakat – ez azonban eddig csak állatkísérletekben bizonyosodott be. További kutatásokra van szükség, hogy az emberekre vonatkozóan is megállapíthassák ezt, de az eredmények ígéretesek.

A csípős ételek lehetséges hátrányai

Aki hajlamos gyomorégésre vagy refluxra, annak érdemes kerülnie a csípős ételeket. A kapszaicin irritálja a nyelőcsövet, és ellazítja a nyelőcső alsó záróizmát is. Ez az izom gátolja meg, hogy a gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe. Ha elernyed, akkor a sav visszacsoroghat, ami gyomorégéshez vezet. Akkor is figyelmeztető jel lehet, ha gyomorégést tapasztalunk reflux nélkül – ez azt jelezheti, hogy túlzásba vittük a csípős ételeket.

A kapszaicin továbbá irritálhatja a bélrendszer szöveteit – mondja Elick. A test ezt fenyegetésként érzékeli, és fokozza a bélmozgásokat, hogy minél gyorsabban megszabaduljon tőle.

Ezért fordulhat elő, hogy csípős étel után hirtelen a mosdóba kell mennünk, vagy hígabb székletünk van. Ha ez gyakran megtörténik, az arra utalhat, hogy túl sok volt a chili a szervezetünknek.

Végül, de nem utolsósorban fontos tudni, hogy a csípős ételek nem okoznak gyomorfekélyt, de ha már van ilyen problémánk, a chili súlyosbíthatja a tüneteket. Sauceda elmondta: „A csípős ételek irritálhatják a bélfalat, és ha már van egy fekély, az még érzékenyebbé teszi a gyomrot.”

Bizonyos kondíciók mellett tehát oda kell figyelnünk a csípős alapanyagokra, és korlátoznunk azok bevitelét. Más esetekben viszont bátran fűszerezhetjük az ételeinket!

Forrásunk volt.


Ezek az életmódos cikkek is segíthetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...