Miért csíp az erős paprika?

Miért csíp a chili, és miért nem egyformán csípnek a különböző fajták? Ha érdekel, olvass tovább!

A címben feltett kérdésre a helyes válasz: egy alkaloid miatt, amely kapszaicin néven vált ismertté 1876-ban. Ez a színtelen, szagtalan vegyület a paprika fehér ereiben és magjaiban bújik el, és amikor a szájba jut, tulajdonképpen fájdalmat okoz a csípőssége, hiszen a fájdalom- és hőérzékelő idevégződéseket ingerli. Hőre vagy hidegre sem változik a szerkezete, és fontos tudni, hogy nem oldódik vízben sem, ezért nem tanácsos vízzel enyhíteni a fájdalmat, az inkább szétteríti a szájban a kapszaicint. Alkoholban viszont oldható, ezért elő a sörrel vagy borral, az megfelelően lemossa a gyomorba.

A szervezet persze azonnal reagál a fájdalomra és a bántó anyagra: hadba küldi a saját "tűzoltóit", vagyis gyorsítja a vérkeringést és az anyagcserét, valamint kinyitja a vízcsapokat: elkezdünk izzadni, folyik az orrunk, legtöbb esetben könnyezünk is. A fájdalom ugyanakkor azzal is jár, hogy közben és utána a testünket elárasztja az endorfin, az ún. boldogsághormon. Ez az, amitől emberek szeretik a csípőset, sőt, vágynak rá.Vagyis, mint oly sok másban, a szervezetünk ebben is tanítható. Szoktathatjuk a csípősséghez az agyunkat úgy, hogy fokozatosan fogyasztunk egyre több csípős ételt, de sokan próbálkoznak az egyre csípősebb paprikákhoz való szoktatással is. Hiszen, mint tudjuk és tapasztaljuk, a chilipaprikák nem egyformán csípnek. A chilik csípőssége a Scoville skálán mérhető, amelyet Wilbur Scoville alkotott meg 1912-ben, és valójában a kapszaicin koncentrációját méri az egyes paprikafajtákban, vagy az azokból készült csípős szószokban. Több száz féle chilivariáns létezik, természetesen úgy, hogy ebbe a nemzetségbe (Capsicum) tartoznak az egyáltalán nem csípős fajták is, pl. a mi TV-paprikánk, a kápia vagy a kaliforniai paprika is. Ezekben 0 a kapszaicin koncentrációja, azaz a Scoville skálán legalul helyezkednek el. A jalapeno 2000-5000 között, a cayenne bors (ami valójában szintén egyfajta paprika) már 30 000 - 50 000, a habanero chili pedig 100 000 és 500 000 Scoville egység között van. (A tól-ig értékek az egyes fajták kora és alfaja szerint változnak.) Nagyjából ez az a határ, ahol még óriás kínok nélkül élhető túl a chiliélmény, bár van, aki már a jalapenonál feladja. A méltán híres-hírhedt Naga chili viszont már több, mint 1 000 000 Scoville-egységnyi kapszaicint tartalmaz, és gyakorlatilag elviselhetetlen a fájdalom, mégis akadnak, akik ennek a fogyasztására vetemednek.

A kapszaicint használják egyébként a paprikasprayben is, ennek kapszaicin koncentrációja még nagyobb, mint a naga chilié, szembe, arcra fújva pont megfelel a célnak: szinte megbénítja áldozatát. De a kapszaicint más célra, a gyógyászatban is használják, meglepő módon fájdalomcsillapításra kenőcsökben, hiszen érzéstelenít. Ezen kívül fájdalomcsillapítóként is kísérleteznek vele, pont az endorfinfelszabadító hatása miatt.Főzzünk a chilikkel, de most nem mondom, hogy "bátran". Fokozatosan kísérletezzünk, és jó tudni, hogy ha az ereket, magokat eltávolítjuk, jelentősen csökkenteni tudjuk a chili erősségét!

Hozzászólások (3)

witch

Kedves Coook! En mindig is szerettem a csiposet, mar gyerekkent is. Aztan, ahogy a gyerekeimnek foznom kellett, hat kicsit kimaradt az etelekbol. Most viszont ujfent hasznalom es gyakran, mert az emesztest is elosegiti. Ha valaki mar nem mai csirke, mint peldaul en, annak ez is fontos szempont, mert igy a korral nem szaporodnak a kilok. Meleg egtajakon lakok pedig, azert is fogyasztjak, mert huvosebbnek tunik az idojaras, ha "befutik" magukat paprikaval. udv:witch ui.:Bocs, most nezem, hogy Te is irtad az anyagcseret. Na, most mehetek, akkor a szemeszetre. :o)

Törölt felhasználó

A Naga Jolokia inkább 1 000 000 (egy millió) SHU, mint 100 000 000. Az már öngyulladással égne.

Iluska

Én nekem már a lányom is kezdi eszegetni az er?set,pedig még csak 21 éves.Jobb hamarabb elkezdeni,mint sosem!! :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek