Ezt kerüld el a reggelinél, hogy ne fokozd a gyulladást a testedben

Eláruljuk, mi az a hiba, amit mindenképp kerülj el a reggelidnél, hogy ne fokozd a gyulladást a szervezetedben.

Vannak, akik szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és ha nem is lehet így alábecsülni a többi étkezés fontosságát sem, való igaz, hogy nagyban befolyásolhatja a napunkat, hogy milyen ételekkel töltjük meg a gyomrunkat felkelés után. Azonban nemcsak az adott nap folyamán játszik döntő szerepet a közérzetünkben, hogy mivel indítjuk a reggelünket, hanem hosszú távon hatással van az egészségügyi állapotunkra. Hogy mi az a hiba, amit rengetegen elkövetnek a reggelinél, és ezzel aláássák a saját egészségüket? Túl sok cukrot fogyasztanak.

Ezt a hibád kerüld el a reggelinél, hogy ne fokozd a gyulladást a testedben

Hogy mi ezzel a gond?

A túl sok cukor fogyasztása reggelire ugyanis fokozza a gyulladást a szervezetben, ami hosszú távon komolyabb egészségügyi problémákhoz, krónikus betegségekhez vezethet.

Az édes reggeli péksütemények, kekszek, a cukros reggeli kávé vagy tea mind problémás lehet. De ugyanígy a finomított szénhidrátok (amit aztán cukorra bont le a szervezet), vagyis az ultrafeldolgozott, csomagolt élelmiszerek is kerülendők reggel. Ugyan ízletesek, és gyors reggelit jelentenek, de erősen gyulladáskeltőek, így érdemes messziről elkerülni őket.

Az ilyen típusú szénhidrátok nem nyújtanak semmilyen táplálkozási előnyt, nem véletlenül nevezik őket üres kalóriáknak, amelyek legtöbbször nélkülözik a vitaminokat és ásványi anyagokat, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket. Ennek eredményeként az inzulinszint-emelkedéshez, az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor), egy gyulladásos marker növekedéséhez, valamint a krónikus betegségek kockázatának növekedéséhez és az extra kalóriák elraktározásához vezethetnek a szervezetben.

Az édes reggeli péksütemények, kekszek, a cukros reggeli kávé vagy tea mind problémás lehet

Szerencsére a cukorbevitel korlátozása nem jelenti azt, hogy nem élvezhetsz egy kissé édes reggelit. Egy tál egészséges zabpehely vagy zabkása némi rostban gazdag gyümölccsel kiegészítve remek napindító, hiszen a rostok hozzájárulhatnak a gyulladások megelőzéséhez és csökkentéséhez is.

Végső soron, bár olykor óriási önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy ellenálljunk a csokoládés croissant-oknak vagy a francia pirítósnak, a cukorbevitel csökkentése – különösen a reggeli órákban – elősegítheti, hogy minimálisra csökkentsük a gyulladásokat a szervezetünkben.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi