Így kerüld el a cukrot!

A rendszeres cukorfogyasztók körében 10%-kal magasabb a halálozási arány nemtől és kortól függetlenül.

Egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint – melyet a Centers for Disease Control and Prevention közölt – , a túl sok édesség miatt jóval magasabb a halálozási arány. Ez talán nem is akkora újdonság, számokra lebontva azonban mégis megdöbbentő.

Ha ez egy kicsit is elgondolkodtat minket, már megérte. Ha letennéd a cukrot, segítünk tájékozódni, hogyan kerülheted el a leghatékonyabban: az még önmagában sajnos kevés, hogy innentől kezdve nem teszel a reggeli kávéba és teába, hiszen a legtöbb boltban kapható félkész/előre gyártott élelmiszer is tartalmaz hozzáadott cukrot.

Pooja Mottle, a The 3-day reset című könyv szerzője éppen ezért a cukrot helyezi a középpontba. Állítása szerint "közismerten nehéz felismerni a cukrot az élelmiszerekben."

Kerüld el ezt az 5 hibát!

1. Semmi édes! Vannak, akik úgy kerülik el, hogy semmilyen édes élelmiszert nem fogyasztanak, de nem biztos, hogy ez a legjobb módja – vallja Mottle. A lényeg az, hogy megtaláljuk azokat az élelmiszereket, amelyek megszüntetik a sóvárgást, de nem finomított cukorral készülnek. Az édes ételek totális megvonása a szervezettől teljesen felesleges – kivéve persze, ha valamilyen betegség ad erre okot.

2. Egyszerű megoldás lehet tehát, hogy szimplán elkerüljük az édességeket, ne gondoljuk azonban, hogy a sósakban hozzáadott formában nincs jelen! Sőt, arra is van példa, hogy több cukrot tartalmaznak, mint egy sima cukorka.

"A tészta szószok, a csirkefalatok, a pácolt húsok, a ketchup vagy például a mandulatej is gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot " - mondja Mottl.

Annak érdekében, hogy tényleg elkerüljük a felesleges mennyiségű cukorbevitelt, érdeklődjünk az adott élelmiszerről, illetve figyelmesen olvassuk el az összetevőket.

3. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy ilyenkor nemcsak a cukor szót kell keresnünk, hiszen számos más formában is felütheti a fejét. Persze sokunknak nem mindig egyértelmű, hogy mi micsoda – járjunk utána, hogy biztosra menjünk!

Hál’ istennek az egyéb összetevők közül számos felismerhetően cukorra utal, ilyenek a következők: a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a kukorica mint édesítőszer, a demerara, a cukornád, a gyümölcslé-koncentrátum, a dextróz, a fruktóz, a laktóz és számos egyéb kifejezés, mely 'óz'-ra' végződik.

4. Csökkentsük - lehetőség szerint – minimálisra a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Nyomjunk egy reset-et a juharszirupnak, a méznek, a finomított és finomítatlan nádcukornak, illetve a kókuszpálma cukornak – próbáljunk tehát minden mesterséges és természetes édesítőszert elkerülni.

5. A cukrot teljesen elhagyni kemény kihívás, és ahogy már említettük, nem feltétlen ez a legjobb megoldás. Tartsunk 3 napos szüneteket! Mottl azt javasolja, hogy elsőre próbáljuk meg elkerülni a hozzáadott cukrot 72 óráig: ez elég hosszú idő ahhoz, hogy „újraállítsa” az ízlelőbimbókat, és hogy megszokjuk a megvonást, az ételek címkéinek ellenőrzését, és hogy felfedezzünk más utakat is édesség iránti vágyakozásunk leküzdésére.

Ennyi idő nem is tűnik olyan vészesnek, igaz? Ha pozitívan, a sikerre koncentrálva indulunk neki ennek az életmódváltásnak, kevesebb eséllyel vallunk majd kudarcot.

"Három nap nem túl hosszú, de bőven elég. Érezni fogod az ételek közötti különbséget és az energiát" - summázza Mottl.

(via: womenhealthmag)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek