Óriási a felhajtás egy új édesség körül: karácsonykor már keresettebb lesz, mint a bejgli

Nagyon úgy néz ki, hogy új őrület érte el Magyarországot egy arab finomság személyében. A dubaji csokiért gasztroszakemberek, ínyencek és infuenszerek is megőrülnek, és még az is lehet, hogy idén karácsonykor már nem bejgli, hanem dubaji csoki lesz a desszert.

A dubaji csoki annak a látóterébe is bekerülhetett már, aki egyáltalán nem volt kíváncsi erre az arab édességre. Már itthon is több cukrászat kísérletezik az elkészítésével, sőt, éttermek is felvették az étlapjukra ezt a csodacsokit. Na de minek köszönhető a dubaji csoki mindent elsöprő népszerűsége?

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az arab édesség

Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik ismert szereplője is úgy gondolja, hogy a hagyományokra épülő, mondhatni kötelező karácsonyi desszertet, a bejglit is lelökheti a trónjáról a dubaji csoki. Az új őrület a cukrászdákat és éttermeket is elérte, ahol pillanatok alatt elkapkodják a különleges csokoládét.

Mindig a fogyasztók diktálják a divatot, tőlem pedig most a közönségem ezt kéri. A dubaji csoki, ahogyan a nevéből is kiderül, egy dubaji édesség, amelynek az a lényege, hogy a török tészta, a kadayif, ami a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, megpirítva szirupos édességekhez is előszeretettel használják. A másik alapját a pisztácia adja, Irán ugyanis hatalmas pisztáciatermesztő, és a világ minden tájára szállítják a pisztáciapasztát, amivel mi is dolgozunk

– mondta el a desszertséf.

Isteni pisztáciás baklava

Bizonyára nem vagyunk egyedül azzal, hogy imádjuk a török édességek non plus ultráját, a csodálatosan ragacsos baklavát! És mivel egyáltalán nem bonyolult házilag elkészíteni, fogtuk ...

Körtés-pisztáciás rizspuding

Többször előfordult már, hogy túl sok körtét vásároltam. Ilyenkor ősszel olyan szépen csalogatnak a piacon, hogy mindegyik féléből kell vennem. Most is ez történt. Ott barnultak a ...

A dubaji csoki különlegességét az adja, hogy egy arab desszertet burkoltak be csokoládéval. A „Can’t Get Knafeh of It” csokoládé alapját a knafeh desszert adja. A töltelék ropogós kataifitésztát, pisztáciakrémet és tahinit (szezámpasztát) tartalmaz. Ezt a desszertet egyébként a dubaji Fix Dessert Chocolatier készíti, és nagyrészt a Tiktoknak hála indult világkörüli útra.

Természetesen ez az édesség akkor a legfinomabb, ha eredeti hozzávalókból készül, mi is a tőlünk megszokott minőségben készítjük, és a száz százalékos pisztáciát rakjuk bele. Ez az az édesség, amiből nem szabad kispórolni a minőséget. A sikere azonban olyan nagy, hogy a törzsvásárlóink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett, és könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell majd készítenünk, mint bejgliből, ugyanis már most a jövő évre veszünk fel rendeléseket

– fejti ki Jakabfi Dávid.

Fontos, hogy a töltelék krémes legyen, de maradjon tartása. A közösségi oldalakon rengeteg recepttel találkozhatunk, és akár mi magunk is megpróbálkozhatunk az elkészítésével.

Forrásunk volt.


Friss híreinkből:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...