Dobostorta: meglepődnél, melyik külföldi város kedvenc süteménye

Sok mindent köszönhet a világ a magyar feltalálók leleményességének. Hazai kedvencünk, a dobostorta például a mai napig hódit, több kontinensen is.

Itthon rajongunk érte, de nem mindig jut eszünkbe, hogy milyen nagy jelentőségű a dobostorta története. Hatalmas újításnak számított, talán nem túlzás azt sem kijelenteni, hogy mérföldkőnek számít a torták fejlődésében. Ezért annyira nem is meglepő, hogy a dobostorta története nem állt meg kis hazánkban, egy érdekes változata napjainkban is a kedvencek közé tartozik Amerikában.

A New Orleansban ismert változat, a Doberge Cake // Fotó: Joe Gambino's Bakery

Miért volt újdonság?

Nem lehetett könnyű 19. századi cukrásznak lenni: hiszen a modern hűtők és egyéb technikai körülmények nélkül szinte lehetetlen volt hosszú ideig eltartani az édességeket.

A jól ismert történetben Dobos C. József ezt az akadályt lépte meg azzal, hogy létrehozta a dobostortát. A piskótalapokat külön-külön sütve egy vastagabb „kérget” adott nekik, így nem száradtak ki olyan gyorsan.

Mai szemmel fura lehet, de akkoriban a vajas krém a tortákban egyáltalán nem volt megszokott. A sütemények rendszerint főzött, pudingszerű krémmel voltak töltve. Azonban ezek a tejszínes, tojásos keverékek nem álltak el sokáig. A Dobos által megalkotott vajas krém mérföldekkel jobban ellenállt az időnek és a szállításnak is.

Ennek a tűrőképességnek köszönhetően egész Európát beutazta a torta, egyedi jelenség lett, hogy könnyen szállítható, a hosszabb utakat is kibírta. És talán ezért is jutott el egészen az óceánon túlra, Amerikába is.

A „Doberge Cake”

Az Egyesült Államok déli részén, New Orleansban sem volt a legkedvezőbb az éghajlat. Az emberek bármennyire is szerettek volna, nem tudtak olyan tömény süteményeket enni, mint a dobostorta.

Egy leleményes cukrász ezért az igényekhez alakította az édességet: megszületett a doberge cake. A piskóta vastagabb és omlósabb, a tömény vajas helyett pedig könnyebb, csokoládés krém került bele. Hogy mégis valami maradjon az eredeti receptből a torta külsejét vonták be a vajas krémmel.

A jól ismert karamellből készült „dob” eltűnt az amerikai változat tetejéről. Ez nyilván nem viselte jól a város párás hőségét, helyét a fondant vette át.

Már csak egy új név kellett. A jelentős francia lakossággal rendelkező New Orleans utcáin egy magyar név nem lett volna elég vonzó, ezért a sütemény franciás hangzású nevet kapott.

A húzás sikeres volt: a város lakóinak olyannyira megtetszett az édesség, hogy máig a születésnapok rendszeres tartozéka.

Megdöbbentő, hogy térben és időben ilyen messze Budapesttől, mások is (ha nem is teljesen ugyanúgy) ismerik és élvezik a dobostortát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Kedvenc magyar ételeink, minden mennyiségben:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek