3 magyar sütemény szerepel a világ legjobb desszertjei között

Büszkék lehetünk a magyar cukrászat remekeire, három ismert desszertünk ugyanis nem akármilyen listán ért el kiemelkedő eredményeket.

Nem akármilyen listára került fel három ikonikus magyar sütemény. A CNN Travel egyik újságírója, Rose Smith 9 éven át járta a világot a legjobb édességek után kutatva. 2018-as, a világ legjobb süteményeiről szóló anyagát most frissítették, az 50-es listában pedig nekünk, magyaroknak is kiemelt helyek jutottak.

A világ legfinomabb édességeit összegyűjtő listán a franciák, valamint az amerikaik remekeltek, mindkét országnak 6-6 desszertje szerepel a legjobbak között. Az olaszok csakugyan három finomsággal, a cannolival, a főzött fagylalttal és a tiramisuval jutottak élvonalba, de mi magyarok is három süteménnyel:

  • az Eszterházy-tortával
  • a (hó)kiflivel
  • és a Rigó Jancsival

büszkélkedhetünk, ezek a desszertjeink ugyanis világraszóló hírnevet szereztek a CNN cikke által. Az Eszterházy-tortáról a CNN gyűjtésében úgy írnak, mint az Osztrák-Magyar Monarchia idején született krémes és édes süteményről, ami Bécstől Budapesten át még Szarajevó cukrászdáiban is feltűnik.

A hókiflinél egy kicsit félre lettek vezetve az olvasók, a CNN gyűjtésében ugyanis, bár a szerző eredetileg a lekvárral töltött hókiflire utalt - legalábbis ez derül ki a leírásból - , a képen nem az említett finomság szerepel, és a süteményt is csak kifliként nevezi meg. Ezzel szemben a Rigó Jancsinál részletes leírást olvashatunk a puha csokis piskótáról, a süteményt még különlegesebbé tévő kajszibarackról és a könnyed, légies csokikrémről.


Ezek a süteményes témák is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?