Dinnyés nasik 200 kalória alatt

Igaz, hogy magas a dinnyefélék cukortartalma, de emellett azért akadnak jó tulajdonságaik is. Szezonban ne hagyjuk ki őket!

Hazaértem a minap és első utam a hűtőszekrényhez vezetett, kanyarítottam magamnak egy szép, nagy gerezd görögdinnyét és kb. 4 mp alatt befaltam. Gondolom, nem vagyok ezzel a jelenséggel egyedül a jelenlegi nagyon meleg nyári napokban.

A görögdinnye magas víztartalmú termés, amit mi gyümölcsként kezelünk, pedig tökféle. De ez a fogyasztás szempontjából szerintem nem igazán fontos információ – a lényeg, hogy finom. Több mint 90%-a víz, alacsony energiatartalmú: 100 g dinnye mindössze 30 kcal, de tény, hogy az energiatartalma gyakorlatilag kizárólag a cukortartalmából fakad. Jóllakni ne akarjunk vele, hiszen a szénhidrát gyorsan felszívódik, ráadásul hajlamosak vagyunk sokat is fogyasztani belőle.

Ne felejtkezzünk meg azonban a kistestvérekről sem – a sárgadinnyéről és a cukordinnyéről. A sárgadinnye színét a benne található béta-karotin adja, amely azA-vitamin elővitaminjaés kiemelkedő mennyiségben található ebben a gyümölcsben. Nagy testvérükhöz hasonlóan e két kisebb dinnyefajtais magas víz- és alacsony energiatartalmú, de gyakorlatilag a vízben oldott cukor formájában jelenlévő szénhidrát gyorsan felszívódó, így cukorbetegséggel élők ne fogyasszák a gyümölcsöket magukban.

Mindegyik dinnyefélét ehetjük magában, de készíthetünk belőlük fagyit, üdítőitalt, gyümölcssalátát, és akár részei lehetnek zöldség-alapú salátáknak is. Édes ízük jól illik a sós sajtokhoz vagy karakteres sonkákhoz például. Kerti partik szépen tálalt koktélja lehet egy kivájt dinnye gyümölcsökkel, gyümölcslével és alkoholos itallal visszatöltve, jól behűtve.

Kiválogattam nektek receptjeink közül 7 db, adagonként kevesebb, mint 200 kcal energia- és 20 g szénhidrát tartalmú dinnyés uzsonnáravalót. Fogyasszátok őket egészséggel!

(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

 1. 1.

  Sárgadinnye sonkával

 2. 2.

  Chiás-citromos görögdinnye

 3. 3.

  Sárgadinnyés mozzarella-falatkák

 4. 4.

  Görögdinnyés-zöldfűszeres saláta

 5. 5.

  Görögdinnye fetával

 6. 6.

  Gyömbéres sárgadinnye ital

 7. 7.

  Céklás dinnyefagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek