Dinnyés nasik 200 kalória alatt

Igaz, hogy magas a dinnyefélék cukortartalma, de emellett azért akadnak jó tulajdonságaik is. Szezonban ne hagyjuk ki őket!

Hazaértem a minap és első utam a hűtőszekrényhez vezetett, kanyarítottam magamnak egy szép, nagy gerezd görögdinnyét és kb. 4 mp alatt befaltam. Gondolom, nem vagyok ezzel a jelenséggel egyedül a jelenlegi nagyon meleg nyári napokban.

A görögdinnye magas víztartalmú termés, amit mi gyümölcsként kezelünk, pedig tökféle. De ez a fogyasztás szempontjából szerintem nem igazán fontos információ – a lényeg, hogy finom. Több mint 90%-a víz, alacsony energiatartalmú: 100 g dinnye mindössze 30 kcal, de tény, hogy az energiatartalma gyakorlatilag kizárólag a cukortartalmából fakad. Jóllakni ne akarjunk vele, hiszen a szénhidrát gyorsan felszívódik, ráadásul hajlamosak vagyunk sokat is fogyasztani belőle.

Ne felejtkezzünk meg azonban a kistestvérekről sem – a sárgadinnyéről és a cukordinnyéről. A sárgadinnye színét a benne található béta-karotin adja, amely azA-vitamin elővitaminjaés kiemelkedő mennyiségben található ebben a gyümölcsben. Nagy testvérükhöz hasonlóan e két kisebb dinnyefajtais magas víz- és alacsony energiatartalmú, de gyakorlatilag a vízben oldott cukor formájában jelenlévő szénhidrát gyorsan felszívódó, így cukorbetegséggel élők ne fogyasszák a gyümölcsöket magukban.

Mindegyik dinnyefélét ehetjük magában, de készíthetünk belőlük fagyit, üdítőitalt, gyümölcssalátát, és akár részei lehetnek zöldség-alapú salátáknak is. Édes ízük jól illik a sós sajtokhoz vagy karakteres sonkákhoz például. Kerti partik szépen tálalt koktélja lehet egy kivájt dinnye gyümölcsökkel, gyümölcslével és alkoholos itallal visszatöltve, jól behűtve.

Kiválogattam nektek receptjeink közül 7 db, adagonként kevesebb, mint 200 kcal energia- és 20 g szénhidrát tartalmú dinnyés uzsonnáravalót. Fogyasszátok őket egészséggel!

(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

 1. 1.

  Sárgadinnye sonkával

 2. 2.

  Chiás-citromos görögdinnye

 3. 3.

  Sárgadinnyés mozzarella-falatkák

 4. 4.

  Görögdinnyés-zöldfűszeres saláta

 5. 5.

  Görögdinnye fetával

 6. 6.

  Gyömbéres sárgadinnye ital

 7. 7.

  Céklás dinnyefagyi

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!