Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csak a szokásos tavaszi fáradtság gyötör, vagy egy betegség áll a háttérben?

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, és az alvás sem segít, ez állhat mögötte.

A fáradtság érzését minden ember ismeri, de nem mindegy, hogy mi az állandó kimerültség oka, és mióta áll fenn. Lehet, hogy túlerőltettük magunkat, lehet, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, és lehet, hogy a kimerültség maga a betegség.

A krónikusfáradtság-szindróma, azaz CFS (Chronic Fatigue Syndrome) olyan állapot, melyben a beteg hiába pihen, nem érzi magát energikusabbnak. Emellett a kimerültség bármilyen megerőltetés hatására fokozódik, általában 12-24 órával a megerőltető tevékenység után, és a felépülés is jóval hosszasabb ebből az állapotból, mint az egészséges embereknél. Jellemző tünet még, hogy a beteg fekvő helyzetből hirtelen felálláskor szédülni kezd, illetve hidegek a végtagok, és gyengék az izmok. Az emésztés is lassú, és sokszor arra is panaszkodnak az érintettek, hogy az agyuk is mintha lelassulna, ez azonban csak átmeneti tünet.

Rejtélyes eredet

Ez a szindróma, azaz különféle tünetek együttes megjelenése ezer emberből négyet érint, a betegek három ötöde nő, és az esetek háromnegyedében egy másik, többnyire vírusos betegséggel kezdődik. Sokszor a herpeszvírus valamelyik törzse által okozott megbetegedésekből indul ki, de nem feltétlenül: akár tartós, masszív stressz is okozhatja megjelenését, ritkábban egy baleset, műtét, vagy akár érzelmi megrázkódtatás is. A betegség kialakulásához hozzájárul a genetikai hajlam is, 88 különféle gént hoztak kapcsolatba vele, de ez nem jelenti azt, hogy ezeknek bármelyikéből meg lehetne jósolni a kialakulását.

Lappangó kezdet

Úgy gondolják, hogy a kezdeti vírusfertőzést követően a szervezet immunrendszere működésbe lép, ilyenkor lázas és fáradt az ember, de általában ezek a tünetek nagyjából egy hónap után maguktól is teljesen elmúlnak. Vannak azonban emberek, akiknél a betegség okozta kimerültség nem múlik el, hanem 3-6 hónap után is alig javul. Ilyenkor bármely fizikai vagy mentális stressz hatására az immunrendszer újra aktiválódik, és a beteg ismét a teljes kimerültség szélén érzi magát. Kiváltó oknak elég lehet, ha csak elmegy sportolni, vagy valamilyen érzelmi stressz éri. Ezután az immunrendszer alapvetően megváltozik, melynek több mutatóját is összefüggésbe hozták a krónikus fáradtsággal, azonban még egyetlen olyan vizsgálható eleme sincs a vérképnek, mellyel egyértelműen ki lehetne mutatni. A diagnózist nehezen lehet felállítani, és az orvosok sokszor depresszióra, azaz pszichés okokra gyanakodnak.

A betegek nagy része egyben fibromialgiában is szenved, melyet a látszólag indokolatlan, nem sérülés és nem gyulladás okozta fájdalom jellemez. Emellett a legtöbb fibromialgiásra jellemzők a krónikusfáradtság-szindróma tünetei is, így a két betegség sokszor szinte átfedi egymást, de biztosan nagyon gyakran együtt járnak.

Lehetséges megoldás

Érdekes módon a női betegek jelentős része arról számolt be, hogy a terhességgel elmúltak, és többet nem is jöttek vissza a tünetek, így most ösztrogénterápiát is be lehet vetni a tünetek ellen.

Mivel a szindróma különféle komplex és nem teljesen feltérképezett változásokat okoz a szervezetben, a kezelése elsősorban tüneti, de fontos, hogy olyan orvoscsoport végezze, aki kifejezetten erre szakosodott, különben a krónikus fáradtságra panaszkodó embereket könnyen letudhatják azzal, hogy a problémája pszichés, és menjen pszichológushoz illetve pszichiáterhez, vagy oldja meg maga.

Ezeket olvastad már? 

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!