Egy fontos vitamin hiánya is okozhatja az izmok leépülését

Ötven éves kor fölött különösen érdemes odafigyelni ennek a vitaminnak a pótlására.

Az izmok leépülése valamilyen szinten a korral jár: ez egy elkerülhetetlen folyamat, ami, ha nem mérsékeljük, kellemetlen és akár veszélyes lehet. Éppen ezért az évek előrehaladtával még lényegesebb, hogy pótoljuk az esszenciális vitaminokat és egyéb tápanyagokat. Most pedig egy új tanulmány rámutatott, hogy ezek között kiemelt szerepet kap a D-vitamin.

Egy fontos vitamin hiánya is okozhatja az izmok leépülését

A Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research folyóiratban publikált tanulmány egy olyan kutatást elemez, amelyben 3205, 50 éves, illetve annál idősebb brit felnőtt vett részt. A vizsgálat elején a résztvevők még nem veszítettek a koruk miatt az izomtömegükből.

Négy év elteltével aztán újra megvizsgálták őket, és rámutattak: azok, akiknél D-vitamin-hiány jelentkezett, 70%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek izomvesztéstől.

Emellett ráadásul arra is rámutattak, hogy azok, akik nem szedtek valamilyen D-vitaminnal dúsított étrend-kiegészítőt, nagyobb arányban tapasztalták a csontritkulás kellemetlenségeit.

A tanulmány társszerzője, Tiago da Silva Alexandre, a São Carlos-i Szövetségi Egyetem gerontológia professzora a kutatás kapcsán hangsúlyozta:

Fel kell töltekeznünk napfénnyel, D-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztanunk, vagy étrend-kiegészítőt kell szednünk, illetve erősítő edzőgyakorlatokat kell végeznünk azért, hogy megőrizzük az izmaink erejét.

Dr. Jacob Hascalovici, a Clearing főorvosa hozzátette: „Mindannyiunknak fokozottan oda kell figyelnünk a D-vitamin-szintünkre az életkor előrehaladtával, mivel a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontok és izmok megőrzéséhez. Ha elveszítjük erőnlétünket vagy izomtömegünket, könnyebben eleshetünk, könnyebben és súlyosabban megsérülhetünk, de lassabban is gyógyulhatunk fel. Amint azt a tanulmány is említi, a D-vitamin-bevitel és a rendszeres testmozgás egyaránt számít.”

Dr. Hascalovici azt is kifejtette, hogy a legtöbb felnőtt számára napi 600 nemzetközi egység a megfelelő mennyiség, 71 éves kor fölött viszont már érdemes megcélozni a napi 800 NE-t. Ha van valamilyen betegségünk vagy egyéb kondíciónk, ami miatt ez a mennyiség változhat, keressük fel a szakorvosunkat!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több életmódcikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek