Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Először az edzőteremben? 5+1 tipp az edzőtől, hogy rendszeres vendéggé válj

Kipróbálnád az edzőtermi edzéseket, de félsz belevágni? Edző-szakértőnk segít neked abban, hogy jól válassz termet, edzőt.

Itt az ősz, a hideg időre tekintettel lassan szinte mindenki behúzódik az edzőtermekbe sportolni. A nyári pluszkilók ledolgozására, és a decemberi ünnepsorozat káros hatásainak megelőzésére sokan ilyenkor döntik el, hogy újra edzeni kezdenek. Van, akinek már van az edzőtermi edzésben rutinja, de sokan tanácstalanok, hova menjek és mit csináljanak. Nekik segítek ebben a cikkben.

Edzőterem-pánik

Sokan nagyon nehezen szánják rá magukat, hogy elmenjenek egy edzőterembe sportolni. Ennek a leggyakrabban az önbizalomhiány az oka, sokan a súlyfeleslegük, vagy az anyagi helyzetük miatt aggódnak. Félnek hogy lenézik, kinevetik, vagy kinézik őket az edzőteremben.

Pedig egy igazán jó teremben az ilyesmi elő sem fordulhat, hiszen ezeknek a helyeknek az a célja, hogy mindenki egyre jobban érezze magát a bőrében – mind testi, mind lelki síkon. Ahhoz azonban, hogy mindez meg is valósuljon fontos, hogy jól válassz.

Milyen szempontok alapján válassz edzőtermet?

1. Mi a cél?

Általában mindenki abba a terembe megy először, ami a legközelebb van a lakhelyéhez, vagy a munkahelyéhez. Tény, hogy a közelség nagyon fontos szempont, ám nem a legfontosabb.

Elsősorban tudnod kell, hogy mi a célod az edzésekkel, és, hogy mikor és hogyan tudsz majd eljárni sportolni. Szerencsére ma már rengeteg edzőterem működik, akadnak köztük nagyon jól felszereltek, és persze szegényesebbek is. Van ahol inkább a funkcionális edzésekre, van ahol a súlyzós edzésekre fókuszálnak.

2. Órarend

Sok helyen vannak kora reggeli edzések, de nem mindenhol. Magadban gondold át, hogy te mikor tudnál rendszeresen – ez fontos – eljárni edzeni, építsd be az edzéseket a heti rutinodba. Amennyiben kisgyereked van, érdemes utánanézni, hogy van-e gyermekmegőrző, esetleg babás edzés, vagy elviheted-e magaddal alkalmanként a picit.

Tehát mindent egybevetve mindig az az első szempont, hogy te magad mit szeretnél elérni, mikor és mennyi időt tudsz sportolásra szánni, és mindezt milyen edzésmódszerrel tennéd a legszívesebben. Az edzői évek alatt összeszedett tapasztalataim szerint legyen bármilyen hatékony is egy edzésmódszer, ha te nem szereted azt az edzéstípust, nem fogsz kitartani. Ilyenkor ugyanis gyorsan elszáll a kezdeti motiváció, és egyre jobban fogod sajnálni az értékes idődet, még akkor is, ha már látod magadon a fejlődést.

3. Próbáld ki!

Fontos, hogy komfortosan érezd magad a teremben. Ha neked nyomasztóak a nagy fitnesszközpontok, válassz inkább egy kisebb, családiasabb hangulatú termet. A legtöbb helyen első alkalommal ingyenesen, vagy kedvezményes áron ki lehet próbálni a termet. Amennyiben a kiszemelt helyen ez nem így van, nyugodtan meg lehet kérni a recepcióst, vagy a teremedzőt, hogy vezessen körbe a teremben.

Ilyenkor érdemes megnézni, hogy a gépek, és az eszközök, amikkel dolgozni szeretnél milyen állapotban vannak, a mosdók állapotát, és persze azt is, hogy az odajáró emberek feszélyeznek-e téged vagy sem. Sok nő van például, akit edzés közben frusztrál a férfiak jelenléte, nekik mindenképpen jobb, ha kifejezetten női edzőteremben sportolnak.

4. Az edző személye különösen fontos

Nagyon fontos, hogy legalább olyan körültekintően válassz edzőt, mint edzőtermet. Egyre több edző van a piacon, ami nem könnyíti meg a választást, hiszen rengeteg jó, rengeteg átlagos, és még annál is több rossz szakember van sajnos – csakúgy mint minden szakmában. Az, hogy mi tesz valakit jó szakemberré sok mindenen múlik, de a te szempontodból az a legfontosabb, hogy legyen elég felkészült, legyen elég széles a szakmai tudása ahhoz, hogy számodra a legjobb, valóban személyre szabott edzésprogramot tudja összeállítani.

Nagyon fontos, hogy ha kiscsoportban dolgoztok, akkor is érezd, hogy folyamatosan figyel rád, kijavít és segít. Amikor szükséges, könnyít a feladaton, amikor úgy látja, hogy már jól megy, nehezít és képes folyamatosan motiválni. Az edzések alatt figyel az ízületeidre, és kíméli azokat, megóv a sérülésektől. Nagyon jó és szükséges is az előzetes állapotfelmérés, hiszen személyre szabott edzést csak a vendég állapotának ismeretében lehet jól összeállítani.

Szakmai szempontból ezek a legfontosabb kritériumok, de ugyanilyen fontos az is, hogy megtaláld a közös hangot az edződdel. Lehet valaki nagyon jó edző, ha közben nem szimpatikus számodra, vagy feszélyezve érzed magad a jelenlétében. Ebben az esetben nem fogsz mellette maradni, és bármennyire is igyekszik, nem fog tudni úgy motiválni téged, ahogy egy olyan edző tenné, akihez szívesen jársz. Nincs ezzel semmi baj, nem lehet mindenki mindenkinek szimpatikus, ezt az edzők is nagyon jól tudják, hiszen nap, mint nap emberekkel dolgoznak.

Mielőtt letennéd a voksod egy terem mellett, mindenképp menj el egy konzultációra, ismerd meg, beszélj vele, próbáld ki és csak utána hozz döntést.

5. Mit pakolj a táskádba?

Habár ez nagyon egyértelműnek tűnhet, sokszor mégis kimarad valami az edzőtáskából. A legfontosabb a megfelelő edzőcipő és természetesen a ruha, amiben sportolni fogsz – nőknél különösen fontos a megfelelő sportmelltartó. A cipőnél nagyon figyelj, hogy megfelelő kialakítású legyen, fogja a bokát, tartsa a lábfejet, és persze tompítsa a testre ható ütődést (pl. szökkenéseknél). Mezítláb, vagy nagyon vékony talpú cipőben edzeni – a legtöbb sport esetén – balesetveszélyes és nem is egészséges.

Konditermi súlyzós edzések esetében az edzőkesztyű is nagyon hasznos, így a tenyér nem dörzsölődik ki, nem hólyagosodik fel, és nem lesznek rajta később bőrkeményedések sem, és még az izzadt tenyerünk sem csúszik meg.

A ruhán kívül szükséged lesz még egy palackra vagy kulacsra, törölközőre, papucsra, tusfürdőre, esetleg hajgumira vagy hajpántra, és hajszárítóra, különösen a téli időszakban. Igaz hajszárítót és törölközőt már a legtöbb helyen biztosítanak, de érdemes azért rákérdezni az első látogatás során. Amennyiben van saját pulzusmérő-órád, mindenképpen vidd el magaddal, az edződ meg fogja tanítani neked, hogyan használhatod hatékonyan az edzőteremben, és az edzőtermen kívül is.

+1. Mire nincs szükség?

Ne vidd be magaddal a telefont a terembe, ha nem egyedül, hanem edzővel, vagy kiscsoportban edzel. Nagyon zavaró a többiek számára, ha az edzés alatt hangosan csörögni kezd, és a te figyelmedet is elvonja az edzésről. Az edzésre szánt idő legyen a te saját énidőd, semmi nem fog történni, ha húsz perccel később hívod vissza azokat, akik pont az edzés alatt kerestek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!