Ezért van hányásíze az amerikai tejcsokinak

Az amerikai ételek ízvilága számunkra gyakran idegennek hathat, és nem csak azért, mert végtelen mennyiségű só vagy cukor, esetleg ízfokozók kerülnek a tengerentúli termékekbe. Ennek egyik extrém példája a tejcsokoládé, ami teljesen más ízű az óceánon innen és túl.

Az amerikai csokoládék már egyre több helyen, így hazánkban is felkerülnek a radarra, ezért a magyar fogyasztók is találkozhattak már a Hershey Kisses nevet viselő tejcsokoládécseppekkel. Ezt az édességet az teszi különlegessé a nyalánkságok világában, hogy az USA-n kívül élő emberek számára kellemetlen, a hányáshoz hasonló savanykás íze lehet. Sőt, nagyjából az összes amerikai csokoládé íze furcsa számunkra, aminek első számú oka a gyártási folyamat során hozzáadott egyik alapanyag.

Ezért van hányásíze az amerikai tejcsokinak

Eltérő íz(le)lések?

Persze nem arról van szó, hogy az amerikaiak állandóan rossz ízű csokoládét kénytelenek enni. A furcsa íz nekik valószínűleg fel sem tűnik, mivel ehhez vannak hozzászokva. A csokik náluk ugyanis már régóta így készülnek.

Az eltérő recept miatt lehet az, hogy a világ többi részén élők kellemetlennek találják az édesség ízét. Ezt a savanykás, leginkább a hányáshoz hasonlítható aromát egy olyan összetevő adja, amit majdnem kizárólag csak az USA-ban használnak a csokoládégyártáshoz.

A „titkos” hozzávaló

Ugyan a pontos recept nem ismert, egyes szakértők szerint a savanykás íz a vajsav jelenlétének „köszönhető”.

A vajsav a csokoládé készítéséhez felhasznált tejből jön létre, miután az átmegy a lipolízis nevű folyamaton. Ekkor a zsírsavak vajsavvá alakulnak a tejben.

Nem kell megijedni a vajsavtól, azon kívül, hogy az avatatlan kóstolónak kellemetlen ízélményt okoz, egy teljesen természetes anyag. Egyes húsokban és sajtokban (pl. parmezán), de a savanyú káposztában is megtalálható.

A kissé romlott, de emberi fogyasztásra alkalmas tej, azaz a vajsav belekerül a csokoládéba, ami lehetővé teszi, hogy kevesebb kakaóvajat kelljen használni a gyártás során. Így a (legalábbis nekünk) furcsa íz egy spórolási technika következménye.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek