Ezért van hányásíze az amerikai tejcsokinak

Az amerikai ételek ízvilága számunkra gyakran idegennek hathat, és nem csak azért, mert végtelen mennyiségű só vagy cukor, esetleg ízfokozók kerülnek a tengerentúli termékekbe. Ennek egyik extrém példája a tejcsokoládé, ami teljesen más ízű az óceánon innen és túl.

Az amerikai csokoládék már egyre több helyen, így hazánkban is felkerülnek a radarra, ezért a magyar fogyasztók is találkozhattak már a Hershey Kisses nevet viselő tejcsokoládécseppekkel. Ezt az édességet az teszi különlegessé a nyalánkságok világában, hogy az USA-n kívül élő emberek számára kellemetlen, a hányáshoz hasonló savanykás íze lehet. Sőt, nagyjából az összes amerikai csokoládé íze furcsa számunkra, aminek első számú oka a gyártási folyamat során hozzáadott egyik alapanyag.

Ezért van hányásíze az amerikai tejcsokinak

Eltérő íz(le)lések?

Persze nem arról van szó, hogy az amerikaiak állandóan rossz ízű csokoládét kénytelenek enni. A furcsa íz nekik valószínűleg fel sem tűnik, mivel ehhez vannak hozzászokva. A csokik náluk ugyanis már régóta így készülnek.

Az eltérő recept miatt lehet az, hogy a világ többi részén élők kellemetlennek találják az édesség ízét. Ezt a savanykás, leginkább a hányáshoz hasonlítható aromát egy olyan összetevő adja, amit majdnem kizárólag csak az USA-ban használnak a csokoládégyártáshoz.

A „titkos” hozzávaló

Ugyan a pontos recept nem ismert, egyes szakértők szerint a savanykás íz a vajsav jelenlétének „köszönhető”.

A vajsav a csokoládé készítéséhez felhasznált tejből jön létre, miután az átmegy a lipolízis nevű folyamaton. Ekkor a zsírsavak vajsavvá alakulnak a tejben.

Nem kell megijedni a vajsavtól, azon kívül, hogy az avatatlan kóstolónak kellemetlen ízélményt okoz, egy teljesen természetes anyag. Egyes húsokban és sajtokban (pl. parmezán), de a savanyú káposztában is megtalálható.

A kissé romlott, de emberi fogyasztásra alkalmas tej, azaz a vajsav belekerül a csokoládéba, ami lehetővé teszi, hogy kevesebb kakaóvajat kelljen használni a gyártás során. Így a (legalábbis nekünk) furcsa íz egy spórolási technika következménye.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség a nagyvilágból:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...