Karácsonykor már újabb ízeltlábút ropogtathatunk

A világ őrületesen gyorsan változik, vele együtt pedig az is, hogy mi kerül a tányérunkra. Az alternatív – és nagyon fura – étkek sora egyre hosszabb és hosszabb, a jelenlegi állás szerint úgy tűnik, rovarokat fogunk enni a jövőben.

Decembertől az Európai Unió összes tagállamában forgalomba hozható lesz egy új, fogyasztásra alkalmas rovar. A keleti vándorsáska tenyésztésével egy holland cég foglalkozik, az ő terméküknek adott szabad utat az uniós hatóság. A rovar nassolnivalóként, esetleg élelmiszerek alapanyagaként érkezhet meg a boltokba.

Ízeltlábú finomság kerülhet az európai boltok polcaira

Új hagyomány?

Természetesen kellett egy megalapozott szakvélemény az elfogadáshoz. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleménye szerint a vándorsáska fagyasztott, szárított vagy por formájában fogyasztható.

Ugyan eddig nem volt hagyománya a rovarok élelmiszeripari alkalmazásának, ez a lépés egy új időszámítás kezdete lehet.

Van mire vigyázni

Épp az ismeretlen terep miatt nem tudni még túl sokat a rovarok fogyasztásáról. Az európai élelmiszerhatóságok szerint azonban a forgalmazó által javasolt formában és mennyiségben bevitt rovartermékek biztonságosak.

Egyedül azoknak kell jobban odafigyelniük a rovarevéssel, akik allergiásak rákfélékre, puhatestűekre és atkákra. Náluk felléphet allergiás reakció, de összességében nem károsak az egészségre.

Tücsökszó a boltban?

Persze nem kell arra számítanunk, hogy a következő hetekben bogarak és rovarok lepik majd el az áruházak polcait. Az engedély önmagában nem jelenti azt, hogy a termékek bekerülnek minden ország kínálatába.

Főleg úgy, hogy például Magyarországon (de más tagállamokban is) még nincsen túl erős támogatói bázis a rovarfogyasztás mögött. Mind a lakosság, mind a kormány egyelőre kényesen kezeli az ügyet, és inkább a hagyományos élelmiszerek fogyasztása mellett teszi le a voksát.

Forrásunk volt.


Furcsaságok a nagyvilágból:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...