Karácsonykor már újabb ízeltlábút ropogtathatunk

A világ őrületesen gyorsan változik, vele együtt pedig az is, hogy mi kerül a tányérunkra. Az alternatív – és nagyon fura – étkek sora egyre hosszabb és hosszabb, a jelenlegi állás szerint úgy tűnik, rovarokat fogunk enni a jövőben.

Decembertől az Európai Unió összes tagállamában forgalomba hozható lesz egy új, fogyasztásra alkalmas rovar. A keleti vándorsáska tenyésztésével egy holland cég foglalkozik, az ő terméküknek adott szabad utat az uniós hatóság. A rovar nassolnivalóként, esetleg élelmiszerek alapanyagaként érkezhet meg a boltokba.

Ízeltlábú finomság kerülhet az európai boltok polcaira

Új hagyomány?

Természetesen kellett egy megalapozott szakvélemény az elfogadáshoz. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleménye szerint a vándorsáska fagyasztott, szárított vagy por formájában fogyasztható.

Ugyan eddig nem volt hagyománya a rovarok élelmiszeripari alkalmazásának, ez a lépés egy új időszámítás kezdete lehet.

Van mire vigyázni

Épp az ismeretlen terep miatt nem tudni még túl sokat a rovarok fogyasztásáról. Az európai élelmiszerhatóságok szerint azonban a forgalmazó által javasolt formában és mennyiségben bevitt rovartermékek biztonságosak.

Egyedül azoknak kell jobban odafigyelniük a rovarevéssel, akik allergiásak rákfélékre, puhatestűekre és atkákra. Náluk felléphet allergiás reakció, de összességében nem károsak az egészségre.

Tücsökszó a boltban?

Persze nem kell arra számítanunk, hogy a következő hetekben bogarak és rovarok lepik majd el az áruházak polcait. Az engedély önmagában nem jelenti azt, hogy a termékek bekerülnek minden ország kínálatába.

Főleg úgy, hogy például Magyarországon (de más tagállamokban is) még nincsen túl erős támogatói bázis a rovarfogyasztás mögött. Mind a lakosság, mind a kormány egyelőre kényesen kezeli az ügyet, és inkább a hagyományos élelmiszerek fogyasztása mellett teszi le a voksát.

Forrásunk volt.


Furcsaságok a nagyvilágból:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – gyors és olcsó(bb) fogások advent első hetére

Szép lassan beindul az év végi roham, de mi úgy döntöttünk, hogy az aktuális nemzetközi járványőrület bőven elég a lelkünknek, nem vagyunk hajlandóak ezen felül stresszelni – ha nem muszáj. Most, advent első hetén gyors, egyszerű és viszonylag olcsó fogásokkal segítjük a hajrát.

Nosalty

További cikkek