Újra kirobbant a vita arról, hogy meg kell-e mosni a nyers csirkét

Rengeteg (magyar) ember számára még mindig sokkoló, hogy vannak, akik nem mossák meg a nyers csirkét felhasználás előtt, azok viszont, akik rendszeresen olvasgatnak gasztrohíreket, biztosan belefutottak már a témába. Most ismét összevesztek a neten a kommentelők a csirkemosáson.

Parázs vitát robbantott ki egy nő egy netes kommentszekcióban, amikor is feltette a cseppet sem ártatlan, időről időre nagy port kavaró kérdést: meg kell-e mosni a nyers csirkét felhasználás előtt vagy nem?

A fel-felbukkanó vitatéma – Mossuk vagy ne mossuk a csirkét főzés előtt?

...itt nálunk, az Egyesült Királyságban köztudott, hogy a nyers hús megmosása felesleges, mert csak szétviszi a kórokozókat a mosogató felületén és környékén, a hőkezelés pedig mosás nélkül is elpusztítaná a bacikat

– írta a nő a Facebook egyik főzős csoportjában, bejegyzése után pedig beindult a véleménycunami.

Sokan hasonlóképpen vélekedtek a kommentelők közül, mondván, sose mosták meg elkészítés előtt a nyers húst, mégis egészségesek.

Mások szerint "amerikai szokás" megmosni a csirkét, de egy amerikai kommentelő ezt a véleményt is megcáfolta. Néhány brit szakács viszont bevallotta, hogy ő bizony alaposan leöblíti a húst.

Akadtak olyanok is, akik saját bevallásuk szerint csak egy papírtörlővel paskolják meg a húst, mielőtt hőkezelnék, megint mások pedig simán sütőbe tolják úgy, ahogy van, nyersen.

A legérdekesebb tanács talán az volt, hogy ha már mossuk, citromlével illetve ecettel mossuk át a nyers csirkét, mielőtt elkészítenénk – állítólag ez a Karib-térségben bevett módszer.

Amiben többen megegyeztek, az az, hogy alaposan kezet kell mosni, miután megfogtuk a csirkét, és mindent fertőtleníteni kell, amihez a nyers hús esetleg hozzáért.

A hivatalos álláspont

Akár hisszük, akár nem, a legtöbb szakértő szerint valóban felesleges a nyers csirke megmosása, mert ez a teljesen szükségtelen és helytelen gyakorlat nagyban felelős a kórokozók elterjedéséért otthonunkban.

És ti megmossátok?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztroérdekesség:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...