Vegyél egész olajbogyót, és mutatjuk, hogy magozd ki gyorsan

Gyakori dilemmát jelenthet a konyhában a kényelem és a minőség közti választás. Ez a kérdés elsősorban a feldolgozott vagy előre elkészített ételek és alapanyagok világát érinti, többek között ide tartozik az olajbogyó is. Hogyan vegyük: magozva vagy maggal együtt?

Egy időben a magozott olajbogyó abszolút fölénnyel uralta a bolti kínálatot, azonban egyre több áruházlánc polcán megtalálhatjuk már az egész, érintetlen szemeket is. Sokakban azonban felmerülhet a kérdés: ugyan miért vennék a bogyóval együtt plusz feladatot is? És persze, a magozott verzió esetében a piszkos munkát a gyárban elvégzik, mégis, amikor az ízélményről van szó, jobban járunk, ha magozatlan olajbogyót teszünk a kosarunkba.

Vegyél egész olajbogyót, mert az otthoni kimagozás gyerekjáték

Miért jobb a magozatlan?

Nyilván az élelmiszeriparban vannak folyamatok, amelyek a különböző alapanyagok feldolgozásához szükségesek. Ezek egyes esetben elengedhetetlenek (pl. őszibarack megpucolása és félbevágása a konzervhez), máskor inkább a vásárlók preferenciáit követik.

Ebbe a kategóriába esik az olajbogyó kimagozása is, ami egyáltalán nem szükséges a feldolgozásához, inkább azért történik, mert sokan nem szeretik a maggal járó macerát vagy az esetleges meglepetést, ami a kemény belsőre való harapással jár.

A bogyó azonban sokat veszít az ipari magozással, nem lesz ugyanolyan harsányan roppanós, mint egészben.

Mivel a szemeket a mag tartja össze, az adja alakjukat és tartásukat, ha ezt a központot eltávolítják, az olajbogyó kissé összeesik, veszít feszes, húsos textúrájából. Mivel az eltevéshez használt sós lé belülről is átjárja a bogyókat, ez a hatás a magozott termékek esetében erőteljesebb.

Az otthoni magozás legegyszerűbb módja

A fentieket elolvasva lehet, hogy inkább a magozatlan bogyó mellett döntöttünk. Azonban felmerülhet ezen a ponton a kérdés: mégis hogyan lehet a legkönnyebben kimagozni őket? Szerencsére van egy villámgyors módszer, amivel gyerekjáték lesz a folyamat.

Egyedül egy nagy késre lesz szükségünk: ennek a lapjával fogjuk ugyanis kissé összenyomni a szemeket. Egy közepesen erős, határozott mozdulat elég is, nagyjából hasonló, mint amit egy gerezd fokhagyma pucolása esetén alkalmaznánk.

Az erőkifejtés hatására az olajbogyó megreped, és a kialakult nyíláson keresztül könnyedén eltávolíthatjuk a magot. Van olyan, hogy a mag kicsit ragaszkodik a húshoz, ebben az esetben rásegíthetünk egy kisebb kés pengéjével.

Minden a felhasználástól függ

Észrevehetjük, hogy ezzel az otthoni módszerrel nem kapunk majd ugyanolyan tiszta kinézetű magozott bogyót, mint a bolti esetében. Nyilván ez csak akkor jelent problémát, ha fontos a külső megjelenés (mint például egy koktélban vagy hidegtálon).

Ha főzni fogunk az olajbogyóval, esetleg krémet vagy salátát készítünk belőle, mindegy, hogy kissé szétszúztuk a szemeket, hiszen úgyis fel fogjuk vágni vagy aprítani őket.

Azonban ha a megjelenés mégis fontos számunkra, legyünk óvatosak a szétnyomással, próbáljuk meg minél jobban megőrizni a bogyó épségét. Még ha nem is lesz olyan tökéletesen kerek és lyukas, mint a bolti, az íze és állaga mindenképpen felülmúlja majd az előre magozott társaiét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Még több konyhai alapanyaggal ismerkedhetsz meg itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...