Vegyél egész olajbogyót, és mutatjuk, hogy magozd ki gyorsan

Gyakori dilemmát jelenthet a konyhában a kényelem és a minőség közti választás. Ez a kérdés elsősorban a feldolgozott vagy előre elkészített ételek és alapanyagok világát érinti, többek között ide tartozik az olajbogyó is. Hogyan vegyük: magozva vagy maggal együtt?

Egy időben a magozott olajbogyó abszolút fölénnyel uralta a bolti kínálatot, azonban egyre több áruházlánc polcán megtalálhatjuk már az egész, érintetlen szemeket is. Sokakban azonban felmerülhet a kérdés: ugyan miért vennék a bogyóval együtt plusz feladatot is? És persze, a magozott verzió esetében a piszkos munkát a gyárban elvégzik, mégis, amikor az ízélményről van szó, jobban járunk, ha magozatlan olajbogyót teszünk a kosarunkba.

Vegyél egész olajbogyót, mert az otthoni kimagozás gyerekjáték

Miért jobb a magozatlan?

Nyilván az élelmiszeriparban vannak folyamatok, amelyek a különböző alapanyagok feldolgozásához szükségesek. Ezek egyes esetben elengedhetetlenek (pl. őszibarack megpucolása és félbevágása a konzervhez), máskor inkább a vásárlók preferenciáit követik.

Ebbe a kategóriába esik az olajbogyó kimagozása is, ami egyáltalán nem szükséges a feldolgozásához, inkább azért történik, mert sokan nem szeretik a maggal járó macerát vagy az esetleges meglepetést, ami a kemény belsőre való harapással jár.

A bogyó azonban sokat veszít az ipari magozással, nem lesz ugyanolyan harsányan roppanós, mint egészben.

Mivel a szemeket a mag tartja össze, az adja alakjukat és tartásukat, ha ezt a központot eltávolítják, az olajbogyó kissé összeesik, veszít feszes, húsos textúrájából. Mivel az eltevéshez használt sós lé belülről is átjárja a bogyókat, ez a hatás a magozott termékek esetében erőteljesebb.

Az otthoni magozás legegyszerűbb módja

A fentieket elolvasva lehet, hogy inkább a magozatlan bogyó mellett döntöttünk. Azonban felmerülhet ezen a ponton a kérdés: mégis hogyan lehet a legkönnyebben kimagozni őket? Szerencsére van egy villámgyors módszer, amivel gyerekjáték lesz a folyamat.

Egyedül egy nagy késre lesz szükségünk: ennek a lapjával fogjuk ugyanis kissé összenyomni a szemeket. Egy közepesen erős, határozott mozdulat elég is, nagyjából hasonló, mint amit egy gerezd fokhagyma pucolása esetén alkalmaznánk.

Az erőkifejtés hatására az olajbogyó megreped, és a kialakult nyíláson keresztül könnyedén eltávolíthatjuk a magot. Van olyan, hogy a mag kicsit ragaszkodik a húshoz, ebben az esetben rásegíthetünk egy kisebb kés pengéjével.

Minden a felhasználástól függ

Észrevehetjük, hogy ezzel az otthoni módszerrel nem kapunk majd ugyanolyan tiszta kinézetű magozott bogyót, mint a bolti esetében. Nyilván ez csak akkor jelent problémát, ha fontos a külső megjelenés (mint például egy koktélban vagy hidegtálon).

Ha főzni fogunk az olajbogyóval, esetleg krémet vagy salátát készítünk belőle, mindegy, hogy kissé szétszúztuk a szemeket, hiszen úgyis fel fogjuk vágni vagy aprítani őket.

Azonban ha a megjelenés mégis fontos számunkra, legyünk óvatosak a szétnyomással, próbáljuk meg minél jobban megőrizni a bogyó épségét. Még ha nem is lesz olyan tökéletesen kerek és lyukas, mint a bolti, az íze és állaga mindenképpen felülmúlja majd az előre magozott társaiét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Még több konyhai alapanyaggal ismerkedhetsz meg itt:

Címlapról ajánljuk

Ezért üres George Clooney kezében a kávéscsésze

A George Clooney szereplésével készült The Empty cup kampányban a Nespresso rávilágít a kockázatra, amelyet az éghajlatváltozás jelent a kávétermelő közösségekre, és a márka megerősíti hosszú távú elkötelezettségét a világ legjobb kávéinak megőrzése iránt

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.