Friss a nyári cékla: edd meg a leveleit is, ne hagyd őket elfonnyadni

A nyári időszak nagy kincse a friss cékla, aminek nemcsak a gumóját, de harsányan zöld és meglepően egészséges leveleit is el tudjuk fogyasztani. Mégis hogyan? Mindjárt kiderül!

Ugyan egész évben találkozhatunk a piacon és a boltokban a céklával, a nyári hónapok alatt teljesen más formában láthatjuk a jól ismert lila zöldséget. Ilyenkor még a céklalevelek is rajta vannak a növényen, ami első ránézésre szemétnek és plusz konyhai munkának tűnhet. Azonban a látszat csal, a céklalevelek ugyanúgy ehetőek, mint a zöldség többi része, ráadásul tele vannak hasznos tápanyagokkal. Maradékmentésre fel!

Ne hagyd elfonnyadni, inkább edd meg a friss nyári cékla harsány leveleit

Mit tud a céklalevél?

Már maga a cékla gumója is a nagyon egészséges alapanyagok közé tartozik, így hát nem csoda, hogy a zöldség levelei is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha találunk egész, leveles céklát, ne dobjuk el a felső részeket, hanem vágjuk le, mossuk meg alaposan, és tegyük félre.

A levelek tele vannak pakolva hasznos tápanyagokkal: a vas, kalcium, magnézium és cink mellett igen magas a rosttartalma is.

Nagyon jó fehérjeforrás, ebben is bővelkedik a zöldség harsány levele. A benne lévő nitrátoknak vérnyomás-csökkentő hatása van, valamint javítják a vérben lévő oxigén szintjét is, ami serkenti az agyműködést, és az aktív életmód szempontjából is elengedhetetlen.

Elkészítés no.1

Az első módszer, amivel megehetjük a cékla leveleit, a párolás. A zöldeket aprítsuk közepes darabokra, majd dobjuk felhevített olajos serpenyőbe pár gerezd fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és pirítsuk néhány percig, amíg meg nem fonnyad.

Akár egy kicsit le is piríthatjuk, jót tesz neki, ha karamellizálódik. Sokkal mélyebb, enyhén kesernyés aromákat hozhatunk elő belőle így.

Tálaljuk sült húsok köreteként, vagy keverjük salátába más zöldekkel együtt. Szendvicsbe is tehetjük, sajtok mellé például nagyon jól illik.

Elkészítés no.2

Egy másik lehetőség, hogy egyben megsütjük a leveleket. Itt a puha állag helyett ropogós, enyhén „égett” zöldeket kapunk. Az ilyen jellegű leveleknél nem baj, ha megégnek, sokat hozzá tud adni ízben.

Egy nagy tálban keverjük el néhány evőkanál olajjal, és sózzuk meg. 200℃-ra előmelegített sütőben süssük, nagyjából 15 percig. Száraz és ropogós lesz, de nem kellemetlenül.

Izgalmas extra textúrát hozhatunk be vele salátákban vagy egytálételek tetején. Például curryhez nagyon jól passzol, de halmozhatjuk rizottóra, tésztaételekre is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Színes, izgalmas és egészséges zöldségek minden hétre:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek