A brokkoli, amennyire megosztja az embereket (a gyerekek sokszor kifejezetten gyűlölik), annál egészségesebb. Tudtad például, hogy egy benne található vegyület, a szulforafán segítségével a brokkoli rendszeres fogyasztása csökkenti a vérrögképződést, ezáltal pedig egy későbbi stroke-tól is megkímélhet minket?

Na de hogyan készítsük, hogy tényleg egészséges maradjon, de finom is legyen?
Ne főzzük a brokkolit!
Úgy tűnik, a legtöbben elrontjuk, mert megpároljuk/megfőzzük a brokkolit, pedig így az íze is romlik, és a jótékony összetevői is köddé válhatnak.
Sőt, a forralás során felszabadulnak a benne levő kellemetlen szagú kénvegyületek, emiatt pedig az íze és az illata sem lesz túl barátságos.
Plusz hátrány, hogy a forró vízben általában túl is főzzük, ahelyett, hogy blansíroznánk, és egy pépes, íztelen köretet kapunk.
Pirítsuk a brokkolit!
A gasztroszakértők szerint a legjobb, ha főzés helyett pirítjuk a brokkolit, így még a hőérzékeny vitaminokat is benne tartjuk a zöldségben. A finoman, itt-ott aranybarnára pirult brokkolit pedig még a legfinnyásabbak is megeszik, és nem lesz sem kénes szagú, sem száraz, sem pépes.
Elkészítés:
mosd meg a brokkolit, szedd rózsákra, és terítsd őket egy sütőpapírral bevont tepsire. Önts rájuk egy olívaolajas-sós-borsos-fokhagymás-citromleves keveréket (ez persze variálható). Sütőben süsd kb 15-20 percig, amíg meg nem pirulnak!
Plusz tipp: egyesek szerint a brokkoli számos élettani hatása megőrizhető főzés közben is, ha őrölt mustármagot adunk a forrásban levő brokkolifejekhez!
További hasznos konyhai tippek várnak itt: