3 lépés, amitől hús nélkül is karakteres lesz a krumplileves

Klasszikus, magyaros leveseink gyakran különböző hústermékektől lesznek ízesek és karakteresek, így egy húsmentes étrend keretében nehéz lehet őket újraalkotni. Az alábbi vegán krumplileves receptje azonban olyan furfangokkal van tele, amelyek lehetővé teszik ezt.

A vegán ételek is lehetnek magyarosak, és érdemes elengedni a szkepticizmust ezekkel a receptekkel szemben. Sokan vannak ugyanis, akik ilyen vagy olyan okokból nem fogyasztanak állati eredetű alapanyagokat, mellette azonban ugyanúgy szeretnének magyaros, házias ételeket enni. Az ő szívüknek különösen kedves lesz majd az alábbi vegán krumplileves, ami kolbász és zsír hiányában is képes hozni a klasszikus recept okozta komfortos érzeteket. Lássuk, mitől!

Vegán krumplileves: magyaros burgonyaleves zöldségekkel, pirított tofuval, növényi tejföllel és friss kenyérrel tálalva
A vegán krumplileves receptjéért kattints a képre!

„Kolbász” tofuból?

A krumplileves kevés (és szerény) alapanyagai közül a legmarkánsabb egészen biztosan a kolbász: ettől várhatjuk a legtöbb ízt, aromát. Ha ezt kivesszük a vegán verzióban, valamivel kénytelenek leszünk helyettesíteni, hogy ne maradjon íztelen a levesünk.

A füstölt tofu azért kiváló választás, mert könnyen fűszerezhető, megpirítható és laktató alapanyag – így csodás kiegészítője, húspótlója lesz a vegán levesünknek.

Fűszeres, sült tofumorzsa tepsin
Ízében és állagában is kiváló kolbászhelyettesítő

Használjunk hozzá morzsolt, füstölt tofut (könnyen beszerezhetjük a nagyobb élelmiszerboltokban), majd lássuk el gazdagon olajjal és fűszerekkel. Előbbi azért fontos, hogy a sütőben ropogóssá válhasson az elmorzsolt tömb, az utóbbiak pedig a „magyaros” ízvilágról gondoskodnak. Némi füstölt paprikával, köménnyel és borssal igazán erőteljes hatást érhetünk el.

Az ütős ízekhez oda kell égetni valamit

Ha a vegán leveshez egyszerűen megfőznénk krumplit, répát és fehérrépát, bizony nem kapnánk túl sokat az ízek terén – ez maximum egy unalmasabb zöldséglevest adna nekünk. Ahhoz, hogy tényleg élvezhető legyen a végeredmény, szükségünk lesz egy extra hozzávalóra és egy extra lépésre.

Vegán krumplileves: magyaros burgonyaleves zöldségekkel, pirított tofuval, növényi tejföllel és friss kenyérrel tálalva
A vegán krumplileves receptjéért kattints a képre!

A hozzávalónk legyen az aszalt paradicsom, ami képes bárminek koncentrált, umamis, telt ízeket adni – főleg, ha lepirítjuk. Ez lesz ugyanis a borzasztóan bonyolult, extra lépés: az aszalt paradicsomot, saját olaján alaposan oda kell kapatnunk a fazékban, ezzel létrehozva egy ütős alapot a levesünkhöz.

Tényleg rendesen essünk neki a pirításnak: az sem baj, ha kicsit kormos lesz a paradicsom, vagy ha odakap, mindent feloldhatunk majd a levesben, ami ettől csak ízesebb, karakteresebb lesz.

Nézd meg videón is a vegán krumplileves elkészítését:

Újítsuk, de ne változtassuk meg

De őszintén, a legfontosabb tipp, amit érdemes a magyaros vegán ételek kapcsán megfogadni, hogy inkább a fenti módokon adjunk extra ízeket a levesnek, semmint, hogy túlzottan megváltoztatnánk az eredeti receptet.

A krumplileves leginkább attól lesz krumplileves, hogy krumpli, répa és fehérrépa kerül bele, illetve, hogy jól megszokott fűszerezésével (füstölt paprika, kömény, babérlevél) készül és tejföllel, kenyérrel kerül a tányérokba. Ha ezt megtartjuk, nagyon nem tudjuk elrontani az ételt.

Itt a vegán krumplileves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ízes konyhai ötletekért és tanácsokért kattints ide:

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...