Íme a legzöldebb borsófőzelék, amit csak készíthetsz

Ez a zöldborsóból készült klasszik fogás az egyik legkedveltebb főzelék a vidéken, amit jobb esetben még a gyerekek sem utasítanak vissza akkora lendülettel. Vetélytársra talán egyedül a krumplifőzelékben találhat, a főzeléklista többi tagja viszont jelentősen megosztja a fogyasztókat. Talán azért is van ilyen kivételezett helyzetben, mert tojással, fasírttal és kenyérrel a zöldborsófőzelék egy fincsi és teljes értékű fogás az asztalon.

A zöldborsófőzelék az a fajta menzás koszt, amire még a gyerekek szeme is felcsillan. Bár én is nagyon szerettem kiskoromban, mindig izgatott a kérdés, hogy miért marad olyan fakó, fehér a főzelék, ha egyszer zöldborsóból készül. Az évek során a választ megfejtettem, a külalakkal azonban mégsem sikerült igazán megbarátkoznom.

A legutóbbi elkészítéskor fogtam magam, és beleturmixoltam.

Szép, zöld színével a zöldborsófőzelék textúrája is megváltozik egy kicsit, ami pürésebbé, krémesebbé varázsolja, ettől pedig számomra egy még komplexebb étel lesz. Készítsünk mellé tojást, virslit vagy fasírtot, bármelyikkel megállja a helyét.

Krémes zöldborsófőzelék - Recept itt!

Recept a borsófőzelékhez:

Hozzávalók:

1 kg zöldborsó pucolva, 3 ek olívaolaj, 3 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 5 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 csokor petrezselyem, só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A zöldborsót tisztítsuk meg, mossuk át, majd csepegtessük le. A borsót kevés olajon pároljuk pár percig egy edényben.

Krémes zöldborsófőzelék - Recept itt!

Adjuk hozzá a friss petrezselymet, majd a lisztet, és pirítsuk meg kicsit. Öntsük fel a tejjel és a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a cukrot, és főzzük addig, amíg a borsó teljesen megpuhul, a lé pedig felforr.

Ezután jön a kis csavar, egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a főzeléket. Nem szükséges az összes borsót leturmixolni, elég addig, amíg szép zöld színe nem lesz.

Feltétek a teljesség igénye nélkül:

Ízlés szerint fogyasszuk (húsmentes, vegán vagy húsos) fasírttal, virslivel, tojással, kenyérrel, amihez kedvünk van.

Krémes zöldborsófőzelék - Recept itt!

A krémes zöldborsófőzelék receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek