Így készíthetsz TÉNYLEG finom songoku pizzát otthon

Talán az egyik leggyakrabban rendelt pizza az éttermekben, de ez a háromfeltétes klasszikus bizony otthon, a konyhában is elkészíthető – ráadásul ezerszer finomabb formában. Felejtsük el a gépsonkát és szottyadt gombaszeleteket, ugyanis érkezik a tökéletes songoku receptje!

Az olaszok talán fognák a fejüket ennek a pizzának a láttán, de sebaj, megtarthatunk néhány dolgot csak magunknak, a magyar ízlés szentélyében. Songoku pizza: a gyerekként valami furcsa ázsiai névnek hitt rövidítés mögött álló feltéttrió meglepően egységes és kohézív összhangot alkot – persze csak akkor, ha minőségi alapanyagok kerülnek a tésztára. Biztosan tudjuk ezt mi is, ha futottunk már bele rózsaszín gépsonkás, száraz kukoricás, vizes gombás songokuba. A most következő házi pizzarecept szerencsére képes elfeledtetni a rossz emlékeket, nézzük, mi a titkának nyitja!

A songoku pizza receptjéért kattints a képre!

Az egyik lépés, amitől ezerszer finomabb lesz a lepényünk, az a hideg, hűtős kelesztés. Ráadásul jóval kevesebb munkával jár, mint a klasszikus eljárás – így duplán megéri a bevetése. A tészta íze és textúrája is profitálhat egy 24 órás hidegre tevésből, ezért ne hagyjuk ki!

Szintén érdemes lehet a hagyományos csiperkét erdei gombákra cserélni: különleges aromájuk kellemes meglepetésként hathat majd a sonka és kukorica mellett.

És ha már szót ejtettünk a többi feltétről: kerüljön a pizzára ízes prágai sonka, mivel nyár van, akár friss kukoricával is dolgozhatunk, de egy minőségi konzerv is megteszi persze. A lényeg, hogy ne nyomjuk el ezt az ízhármast túl sok sajttal: pár tépésnyi mozzarella bőven elég lesz.

Készítsünk erdei gombás songoku pizzát!

Hozzávalók a tésztához:

500 g finomliszt ("00" típus), 325 g víz, 12 g só, 1 teáskanál olívaolaj, 2 g instant élesztő

Hozzávalók a feltétekhez: 1

50 g prágai sonka, 200 g csemegekukorica, 400 g gomba (Erdei gombák), 4 dl passzírozott paradicsom, 1 ízlés szerint só, 200 g mozzarella, ízlés szerint kakukkfű, 1 ek olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma

Először öntsük egy keverőtálba a hideg vizet, adjuk hozzá a tengeri sót, pár csepp olívaolajat és az élesztőt. Kavarjuk el, hogy feloldódjon benne a só és az élesztő.

Szórjuk bele a finomlisztet, és dagasszuk ki teljesen simára a tésztát, majd hajtogassuk meg néhányszor. Tegyük egy kiolajozott kelesztő tálba, fedjük le légmentesen, ezután tegyük hűtőbe 24 órára lassan kelni. A tészta íze és állaga nagyban javul a hideg kelesztés során.

A songoku pizza receptjéért kattints a képre!

24 óra után vágjuk fel a tésztát 3 db egyenlő részre, gombócozzuk ki feszesre, majd tegyük vissza a kelesztőtálba, fedjük le légmentesen. Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, és kelni a tésztát. A végső kelesztés ideje függ a környezeti tényezőktől, 1-3 óra is lehet. Amikor kellően megpuffadtak, akkor melegítsük elő a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra. Ha kissé szétmentek a tészták, akkor sütés előtt fél órával gyöngéden formázzuk újra elő őket.

Rétesliszttel vagy finomliszttel nyújtsuk ki a tésztákat. A feltétek felhelyezése után tegyük be egyből a sütőbe (pizzakőre). Kb 6-8 perc után vegyük ki az elkészült pizzát. Faljuk, be amíg forró!

Egy kevés olívaolajon futtassuk meg hirtelen a préselt fokhagymát, majd adjuk hozzá a megmosott gombákat, sózzuk meg. Kezdjük el alaposan lepirítani a gombákat, végül szórjuk meg kakukkfűvel is, és húzzuk félre hűlni.

A songoku pizza receptjéért kattints a képre!

A paradicsomot egy kevés sóval keverjük ki, ezután kenjük meg vele a kinyújtott tésztát. Tépkedjük rá a mozzarellát, a sonkát, tegyünk rá a pirított gombából, végül szórjuk meg kukoricával.

Az erdei gombás songoku pizza teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több sütős projekt, amibe belevetheted magad:

Címlapról ajánljuk