A legpuhább vajas kifli receptje, amivel saját pékséget nyithatsz

Ez a cikk az egyszerűségről fog szólni, valamint az egyszerű örömökről. Elsősorban azért, mert egy olyan recept következik, amelynek elkészítése alig igényel tőlünk időt és energiát, másrészt pedig azért, mert az a péksütemény születik meg belőle, ami ugyan nem töltött, nem mázas, se nem színes vagy ízes, mégis a legnagyobb boldogságot tudja okozni – a Napi Tipp ódája a vajas kiflihez.

Sokszor, ha belépünk egy pékségbe, elsőre teljesen elbizonytalanodhatunk a széles kínálat láttán – ilyenkor beüt a bőség zavara, és csak állunk-állunk a sorban, azon tanakodva, ugyan mit is vegyünk magunknak reggelire, uzsonnára. Persze logikus választás lenne bármi: az ízes levelek, kakaós és fahéjas csigák, túrós batyuk, sajtos pogácsák mind hívogatóak lehetnek. Mégis, talán az egyik legjobb választás, ami bármilyen alkalommal megállja a helyét: az egyszerű, szerény vajas kifli. Mindegy, hogy tojáshoz esszük, vagy felvágottakkal, egyszerűen vajazva vagy sós paradicsomgerezdek társaságában, esetleg kávéba, kakaóba mártva – a vajas kifli széles mosolyt húz még a leggondterheltebb arcra is.

A vajas kiflik receptjéért kattints a képre!

No, de jöjjön a lényeg: mit szólnánk ahhoz, ha a kedvenc péksüteményünkért nem kéne egy tapodtat sem mozdulnunk? Ha nem kéne érte kiszaladni a sarki pékségbe, hanem otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetnénk?

Mit szólnánk továbbá ahhoz, ha a recept pofonegyszerű lenne, minimális munkaigénnyel, mégis fantasztikus, utánozhatatlan végeredménnyel?

A ragyogó vajas kiflik receptjéért kattints a képre!

Mert pont egy ilyen recepttel van dolgunk: a kis kiflik tésztája nagyjából 20 perc alatt összeáll, utána már csak egy éjszakát kell várnunk arra, hogy kisüthessük a holdacskákat. Mire másnap felkelünk, a tészta csodásan megkelt állapotban vár majd minket a hűtőben – egy rövid formázást és sütést követően pedig már fogyaszthatjuk is a friss, gőzölgő kifliket. Hát nem csodálatos?

Készítsünk ragyogó vajas kifliket!

Hozzávalók:

500 g kenyérliszt bl80, 150 g víz, 150 ek tej, 7 g instant élesztő, 12 g só, 80 g vaj (puha), 20 g vaj (kenéshez), 1 tk cukor

A hideg tejet és vizet öntsük egy dagasztótálba, szórjuk bele az élesztőt és a cukrot. Kavarjuk össze, hogy az élesztő felolvadhasson. Szórjuk bele a kenyérlisztet és a sót, majd kezdjük el dagasztani. Amikor már egészen sima, akkor adjuk hozzá a puha vajat, amivel dolgozzuk tovább homogénre.

Tegyük egy kiolajozott tálba a tésztát, fedjük le légmentesen, és tegyük be a hűtőbe éjszakára lassan kelni.

Másnap reggel a megkelt tésztát borítsuk ki a tálból, és vágjuk fel 8 egyenlő részre. Nyújtsuk ki hosszú, szimmetrikus háromszög alakúra őket, kb 0,5cm vastagon. A rövidebbik oldala legyen felénk, amit aztán kezdjünk el szorosan feltekerni. Amikor teljesen feltekertük a kiflit, kissé gyúrjuk át bentről kifelé haladva, végül formázzuk meg.

A ragyogó vajas kiflik receptjéért kattints a képre!

Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, egy kevés vízzel fújkáljuk le. Hagyjuk 20-30 percet pihenni, majd dobjuk be az előmelegített sütőbe. Érdemes az első tíz percben gőz alatt sütni, hogy szép fényes legyen a kérge. Amikor megsültek szép pirosra, akkor azonnal kenjük le olvasztott vajjal őket. Ez fogja megadni nekik az igazán ragyogó, fényes kérget.

A ragyogó vajas kiflik teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több sütős projekt, amibe belevetheted magad:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!