A két legfinomabb zöldborsófőzelék receptje

Hoztunk két isteni zöldborsófőzelék-receptet, hogy egészségesen induljon a heted. Félsz a lisztes rántástól? Akkor mutatunk egy új sűrítő technikát!

Valljuk be, kevés olyan kezdő szakács van, aki főzelékek elkészítésével kezdi meg karrierjét a konyhában. Őszintén nem csodálkozunk ezen, sok fiatalnak ugyanis nem a főzelékes ebédek a kedvenc gyermekkori emlékei, hamarabb kezdünk el kísérletezni a sült csirkével, a rántott hússal, de még a sokak számára mumusnak vélt húslevest is hamarabb készítjük el, mint mondjuk a zöldborsófőzeléket.

Pedig a főzelékek nemcsak egészségesek tudnak lenni, de elképesztően finomak is. Amennyiben tudunk, jó, ha friss alapanyagokkal dolgozunk, minden másra ott vannak az üveges vagy fagyasztott zöldségek. Bár a zsenge zöldborsó szezonján már túl vagyunk, zöldborsófőzeléket az év bármelyik napján tudunk főzni. Nem is akármilyet, isteni finomat!

1. Az alaprecept

Sokan félnek a lisztes rántás készítésétől, mi azonban arra biztatunk titeket, vágjatok bele bátran, ha elsőre nem is jön össze, a második próbálkozás már tuti sikeres lesz (és csomómentes)!

Amire szükséged lesz (két adaghoz):

500 g zöldborsó, 10 evőkanál olívaolaj egy kis tálba, 500 ml víz, 1 csipet só, 2 evőkanál finomliszt, 200 ml tej, 1 evőkanál cukor, 1 csokor petrezselyem (friss)

Elkészítés:

4 evőkanál olívaolajat egy kisebb fazékban megmelegítünk, beleöntjük a borsót, csipet sóval ízesítjük. 1-2 percig az olajon kevergetve pároljuk, majd hozzáöntjük a vizet, lefedjük és kb. 5 percig főzzük. Ezalatt a maradék olajból és a lisztből világos rántást készítünk.

A borsó főzőlevéből pár kanálnyi vízzel felengedjük a rántást, majd a tejjel felhígítjuk, és csomómentesre keverjük.

Hozzáöntjük a borsóhoz a már folyós rántást, és összeforraljuk. Ekkor tesszük hozzá a cukrot, majd a legvégén az apróra vágott petrezselymet. Összekeverjük, és kész is van. Ugye, hogy egyáltalán nem nehéz?

2. Ha nem akarsz rántani...

Íme egyik kedvenc receptünk Szatmári Feritől, amelyhez kókuszkrémet ajánlunk. Ennek a főzeléknek teljesen más ízvilága lesz, mint a klasszikus/menzás változatnak, legalább egyszer azonban érdemes kipróbálni, mert 100%, hogy imádni fogod!

Kókuszkrémes zöldborsófőzelék Főzelékes Feritől, receptért katt a képre

Hozzávalók: 

1,2 kg mirelit zöldborsó, 1 evőkanál vaj, 4 evőkanál napraforgó olaj (3+1 evőkanál.), 1 közepes db vöröshagyma (finomra aprítva), 2 gerezd fokhagyma (aprítva), 2 cm gyömbér (reszelve), 3 dl alaplé (vagy víz), 20 dkg kókuszkrém (2 dl), 2 csokor petrezselyem, só ízlés szerint, frissen őrölt bors ízlés szerint, 10 dkg frankfurti virsli (2 pár), chili ízlés szerint

Elkészítés:

A vajat közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk, és 3-4 percig pároljuk.

Reszelt gyömbért és fokhagymát adunk hozzá, amivel további fél percig pirítjuk. Ráborítjuk a borsót, átkeverjük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével. Forrástól számítva 6-8 percig főzzük.

Az egyharmadát a petrezselyemmel összepürésítjük, majd visszakeverjük az alaphoz. Összeforraljuk a kókuszkrémmel, sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk benne a virslikarikákat. Chilivel fűszerezzük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...