Bolti rágcsák helyett

Akármilyen egészségtudatos szülő is legyen az ember, időnként jól jön, ha van valami, amit a gyerek kezébe nyomhat, hogy elrágcsálja, amíg ő bármi mást csinál.

Egyébként hiába próbáljuk a saját csemeténket csipszektől, ropiktól és cukroktól mentesen táplálni, előbb-utóbb úgy is bele fognak futni a rágcsák műfajába. Ha nem a nagyi vagy az unokatesók kínálják meg vele, akkor majd az oviban, a játszótéren vagy a boltok polcain fog találkozni a csábító megjelenésű és ízű nasikkal. Felesleges hát vért és verejtéket nem sajnálva küzdenünk ellene, inkább, ha tehetjük, kínáljuk a kicsiket a rágcsálnivalók egészségesebb formáival. Íme néhány tipp:

Nyers zöldségek és gyümölcsök

A ranch öntet receptjéért kattints ide!

Egyértelmű, hogy a friss, ropogós zöldségek és gyümölcsök a lehető legegészségesebb rágcsák. Felszeletelt alma, körte, répa, uborka stb. Eltart egy ideig, amíg elcsócsálják a gyerekek, nem tartalmaznak sem hozzáadott sót, sem cukrot, és még finomak is. Ennél többet nem várhatunk egy nasitól. Adhatunk hozzá valamilyen házi készítésű mártogatóst is.

Aszalványok

Második helyen az aszalt gyümölcsök és zöldségek állnak, mert még mindig nagyon egészségesek, és legalább ugyanannyira finomak is. Az én gyerekeim imádják az almaszirmot, mazsolát, aszalt áfonyát, barackot, szilvát, de az aszalt paradicsomot is.

Ezeket a finomságokat házilag is könnyedén elkészíthetjük akár aszaló nélkül a sütőben, vagy nyári kánikulában (amiben már idén nem hiszünk) a napon is. Autóban vagy sétáláskor is nagyon praktikus útitársak lehetnek az aszalványok, mert jól kézbe vehetőek, nem, vagy alig maszatolnak, és hosszú percekig lekötik a gyerekeket szívósságuk miatt.

Sült zöldségek

Egy családi mozidélutánhoz vagy kisgyerekes vendégjárás esetén a bolti rágcsálnivalók helyett ideális választás, ha zöldségeket kevés só és olaj hozzáadásával a sütőben ropogósra sütünk. Adhatunk ezekhez is házi mártogatóst, fűszerezhetjük különféle zöldfűszerekkel is. Egy baj van csak vele, hogy ezekből a sült zöldségekből soha nem készíthetünk eleget.

Házi kekszek

A babakeksz receptjéért kattints ide!

A babakeksz az az étel, amit a gyártók szerint már viszonylag korán, akár 8-10 hónapos kortól a picik kezébe nyomhatunk, mert jól mállanak-olvadnak, így fogak nélkül sem okoz gondot az elfogyasztásuk. Jó tudni azonban, hogy ezek a finomságok is bőven tartalmaznak cukrot, amivel ebben a korban sem árt csínján bánni. Ha házilag készítünk kekszet a babánknak, tudni fogjuk, hogy miből mennyi kerül bele - cukorból akár egy csipetnyi is elég lehet.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek