Böllér vs. pékné

Sokszor vannak bennem kérdőjelek, ha fröccsre vágyom: viceházmester, kis- vagy nagyfröccs? De az ételek előtti, nem ritkán foglalkozásra utaló jelzőket sem könnyű értelmezni!

Bárányborda petrezselymes-citromos-rózsaborsos fűszervajjal recept

Bogozzuk ki a szálakat annak reményében, hogy ha legközelebb étlap elé keveredünk, ne úgy bámuljunk majd a pincérre, mint borjú az új kapura.

Böllér

Ez az ételmegnevezés arra utal, hogy az adott étel valamilyen belsőséggel, például csirkemájjal készül.

Hentes

Készülhet így sertésborda, szűzérme, tokány, de még sült malac is, a lényeg, hogy szalonna és ecetes uborka mindenképp kerüljön bele – csakis így nyerheti el a hentes jelzőt!

Parasztosan

A 'parasztosan' elnevezést egy komplett kis triumvirátus alkotja: a szalonna, a burgonya és a hagyma hármasa. Készíthetünk így rakott burgonyát, húsételeket, omlettet, de még bejglit is.

Udvarmester

Jelentése: valamilyen sültet fűszeres vajjal tálalni. Ez lehet sertésvese, esetleg hátszín is.

Fűszervaj recept

Most pedig következzenek a hölgyek!

Pékné

Sütőben sült, burgonyával és hagymával készült ételeket jelöl.

Erdészné

Ha húsételünk erdészné módra készül, akkor biztosan kerül bele erdei gomba, húsos szalonna, pirított köret (például burgonya) a tetejére, az egész pedig gazdagon le van öntve vajas-pecsenyelével – így az igazi! Elkészítése régiónként változhat.

Kertészné

Talán ez a leglogikusabb kifejezés, hiszen ez a szófordulat arra utal, hogy a húsételt különféle zöldségekkel szolgálják fel.

Jóasszony

Ez utalhat hús- és halételre egyaránt. Ha hús, akkor hagyma, gomba, császárszalonna és zöldborsó is kerül a raguba, ha halat készítünk így, akkor tejszínes gombamártással tálaljuk.

Molnárné

Az ételt ebben az esetben tálalás előtt barna vajjal öntik nyakon, ami annyit tesz, hogy addig hevítik a vajat, míg meg nem pirul, végül egy kevés citromlevet facsarnak a mártásba.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek