Fogyaszthatók a gyümölcsök, ha már volt közöttük penészes?

Kidobni vagy sem? Itt a válasz a nagy kérdésre!

Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy a hűtő tárolójában alulra csúszott egy doboz eper, málna vagy áfonya, és megfeledkeztünk róla. De az is meglehet, hogy a boltban nem vettük észre, hogy az egyik szem rossz, a vége pedig ugyanaz lett: a gyümölcsök szép sorban bepenészedtek.

Fogyaszthatók a gyümölcsök, ha már volt közöttük penészes?

Mivel manapság a gyümölcsök és zöldségek nem számítanak éppen olcsó mulatságnak, ilyenkor biztosan elgondolkodtunk azon, hogy a penészes szemeket eltávolítjuk, a többit pedig szépen felhasználjuk.

Nem is beszélve arról, hogy egy egész doboz gyümölcsöt kidobni élelmiszerpazarlás szempontjából is megkérdőjelezhető.

De vajon jól döntünk, ha elfogyasztjuk a maradékot?

A szakértők szerint nem jó ötlet elfogyasztani egy olyan élelmiszert, amelyen már penész – a nemespenészt kivéve – jelent meg. Különösen azért, mert nem tudhatjuk, hogy a kialakulás mögött álló invazív gombák károsak vagy sem. Azonban a tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a látszólag egészségesen maradt gyümölcsök elfogyasztása nem veszélyes ránk nézve.

Jó tudni viszont, hogy a bogyókat megfertőző penész általában a levegőben terjed.

Ahogy a gyümölcs lélegzik, és a spórák a nedves felületen landolnak, ott könnyen kicsíráznak, majd behatolva a vékony héjakba, fokozatosan táplálkozni kezdenek. A bogyós gyümölcsök ráadásul sok cukrot és nedvességet tartalmaznak, így különösen ideálisak a terjedésre.

Azaz: ha a penész bekerül egy ilyen közegbe, nehéz lesz megakadályozni a terjedését.

Ha látjuk, hogy elindult, a fertőzött szemeket dobjuk ki, a többit tegyük egy tiszta tárolóba, és egy átmosás után fogyaszthatjuk őket. Ugyanis ha a felületükön még nem látjuk a penészgombát, az azt jelenti, hogy az nincs jelen olyan mennyiségben, ami káros lehetne az emberre nézve.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...