Fogyaszthatók a gyümölcsök, ha már volt közöttük penészes?

Kidobni vagy sem? Itt a válasz a nagy kérdésre!

Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy a hűtő tárolójában alulra csúszott egy doboz eper, málna vagy áfonya, és megfeledkeztünk róla. De az is meglehet, hogy a boltban nem vettük észre, hogy az egyik szem rossz, a vége pedig ugyanaz lett: a gyümölcsök szép sorban bepenészedtek.

Fogyaszthatók a gyümölcsök, ha már volt közöttük penészes?

Mivel manapság a gyümölcsök és zöldségek nem számítanak éppen olcsó mulatságnak, ilyenkor biztosan elgondolkodtunk azon, hogy a penészes szemeket eltávolítjuk, a többit pedig szépen felhasználjuk.

Nem is beszélve arról, hogy egy egész doboz gyümölcsöt kidobni élelmiszerpazarlás szempontjából is megkérdőjelezhető.

De vajon jól döntünk, ha elfogyasztjuk a maradékot?

A szakértők szerint nem jó ötlet elfogyasztani egy olyan élelmiszert, amelyen már penész – a nemespenészt kivéve – jelent meg. Különösen azért, mert nem tudhatjuk, hogy a kialakulás mögött álló invazív gombák károsak vagy sem. Azonban a tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a látszólag egészségesen maradt gyümölcsök elfogyasztása nem veszélyes ránk nézve.

Jó tudni viszont, hogy a bogyókat megfertőző penész általában a levegőben terjed.

Ahogy a gyümölcs lélegzik, és a spórák a nedves felületen landolnak, ott könnyen kicsíráznak, majd behatolva a vékony héjakba, fokozatosan táplálkozni kezdenek. A bogyós gyümölcsök ráadásul sok cukrot és nedvességet tartalmaznak, így különösen ideálisak a terjedésre.

Azaz: ha a penész bekerül egy ilyen közegbe, nehéz lesz megakadályozni a terjedését.

Ha látjuk, hogy elindult, a fertőzött szemeket dobjuk ki, a többit tegyük egy tiszta tárolóba, és egy átmosás után fogyaszthatjuk őket. Ugyanis ha a felületükön még nem látjuk a penészgombát, az azt jelenti, hogy az nincs jelen olyan mennyiségben, ami káros lehetne az emberre nézve.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek